RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Povećan broj pasa lutalica na ulicama, a kapaciteti azila za pse prepuni

U brčanskom azilu za pse trenutno je smješteno preko 350 pasa lutalica zbog čega su svi kapaciteti ovog objekta prepunjeni, a uposlenici Sektora za zbrinjavanje napuštenih životinja već mjesecima pse sa javnih površina uklanjaju samo u rijetkim situacijama. Uporedo sa tim sve više pasa lutalica se kreće u gradskom području.

„Primijetili smo u posljednjih nekoliko sedmica povećan broj pasa lutalica u strogom centru grada od kojih je značajan broj pasa sa ušnom markicom i ogrlicom te stoga apelujemo na vlasnike pasa da se odgovornije ponašaju prema svojim ljubimcima“ kazala je Željka Tomić, šef ovog sektora.

Ona je dodala da vlasnici pasa imaju obavezu da svoje pse drže na povodcu prilikom izvođenja u šetnju, a da posebno agresivni psi imaju korpu na njušci.

Iako su kapaciteti u brčanskom azilu za pse prepunjeni, uposlenici Sektora za zbrinjavanje napuštenih životinja i dalje vrše uklanjanje pasa lutalica uglavnom iz školskih dvorišta, obdaništa i pješačkih urbanih zona.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

У Београду постављени аутомати за испоручивање хране псима луталицама

Radio Brčko

Psi lutalice podavili oko 600 fazana

Radio Brčko

Brčko: Uklonjeno preko 500 pasa lutalica koji su napali gotovo 50 Brčaka

Mirsad Arnautović

1 komentar

Vesna Lukić 22.07.2021. - 15:35 at 15:35

Udruženje Građana za zaštitu i zbrinjavanje životinja “Moje Šape” Brčko distrikt BiH, koje je već aktivno niz godina, samnom na čelu, predalo na Javni poziv odjeljenje za stručne i administrativne poslove projekat u kojem nudi rješenje za smještaj godišnje 200 lutalica, te trajno rješavanje tih 200 lutalica udomljavanjem van granica BiH.
11.8.2021. je datum kad ćemo saznati da li je Brčko Distrikt voljan da nas su/finansira u datom projektu.
Ovo je prilika da se ne osramote oni koji se bave nekim vidom politike, jer mi već djelujemo na istom, samo ne s tolikim kapacitetom.
Od javnog je interesa grada da prođemo, pa eto, podržite nas! Sad je trenutak!

Kometari su zaključani.