RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Puljić: Da bi Kristov mir bio vidljiv, potrebno stvarati međusobno pomirenje, praštanje i povjerenje

Da bi Kristov mir bio vidljiv, potrebno je stvarati međusobno pomirenje, praštanje i povjerenje, izjavio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u poruci uoči Božića.

Puljić je danas u Sarajevu uputio tradicionalnu božićnu čestitku u kojoj je kao kako se raduju očitovanoj i darovanoj Božijoj ljubavi.

Kardinal je, između ostalog, rekao kako je mjesna crkva osjetila potrebu probuditi duh zajedništva i zajedničkog hoda u vjeri, kao i za obnavljanjem svega u Kristu.

“Da bismo uskladili svoj hod s Isusom, potrebno se ostvariti u malenosti jer je on postao malen da nam bude bliz. I pozvao nas je da učimo od njega koji je blaga i ponizna srca. Nema obnove u Kristu tamo gdje vladaju oholost, bahatost i sebičnost”, rekao je Puljić.

Dodao je kako Božić vjernike uči sinodalnosti, kako zajedno i ususret hoditi, a da bi Božić ”stvarno doživjeli potrebno je poći putem Marije i ponizna sv. Josipa i biti raspoloživi i suodgovorni za Božje djelo”.

”Vrijeme u komu ovo pišemo doživljavamo stresno i napeto zbog političkih prepucavanja i ignoriranja čovjeka, njegova prava i dostojanstva. Uvukao se čudan nemir u ljude, u medije i u javnost. Uz tu istinu da se moćnici poigravaju s malim čovjekom, još traje i nesigurnost glede COVID-19. A naspram tomu, Isus se utjelovio i rodio da donese čovjeku mir u savjesti, u duši i u društvu. No, čovjek današnjice nije spoznao što je za njegov ljudski mir važno“, rekao je Puljić.

Istakao je kako agresivni potrošački mentalitet svake godine u javnosti pokuša ”ukrasti Isusa”. Dodao je kako se povodom Isusova rođenja otvaraju razni bazari i priređuju kulturna događanja, “ali Isusa tu nema”, jer čovjek nije spoznao šta je važno za njegov mir.

Ohrabrio je vjernike u vjeri i potaknuo ih za otvorenost onom miru ”koji Isus donosi“.

”Neka taj Kristov mi zavlada u vašim savjestima, u vašim obiteljima, i u vašoj sredini, da slavlje Božića zasja jakom vjerom, čvrstim pouzdanjem i radosno življenom ljubavlju. Da bi taj Kristov mir bio vidljiv, potrebno je stvarati međusobno pomirenje, praštanje i povjerenje“, rekao je Puljić.

Čestitao je Božić svim vjernicima želeći da im Isusovo rođenje donese potpuni mir srca, duše i uma.

”Neka Vam Isusovo rođenje donese radost zajedništva i sloge u ljubavi. Posebno želimo čestit Božić vama bolesni i nemoćni, kao i vama koji ste poodmakle dobi da Vam Isusovo rođenje donese utjehu, snagu i čvrstu nadu u životu. Ujedinimo svoja srca u molitvi novorođenom Kralju da udijeli svoj mir u ovoj zemlji, i u svijetu, gdje god ljudi pate radi nepravde, progona i obespravljenosti”, kazao je Puljić.

Izvor/FOTO/bhrt

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Čestitka gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Radio Brčko

Gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika čestitali Novu hidžretsku 1441. godinu

Radio Brčko

Грчка забранила јавне прославе Божића и Нове године

Radio Brčko