RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Република Српска без залиха горива

Једну од највећих енергетских криза Република Српска дочекала је без било каквих залиха, због чега сада по хитном поступку и по знатно вишим цијенама купује гориво. То би све било другачије да Република Српска није остала без два нафтна терминала у које је могла да складишти око 32 милиона литара горива и самим тим би уштедјела чак 50 милиона КМ.

Компанија Хифа оил купила је почетком 2020. године од предузећа Робне резерве Републике Српске у стечају, нафтни терминал у Брезичанима код Приједора за 1,5 милиона марака. Нафтни терминал у Бањалуци у насељу Врбања још није понуђен на продају због неријешених имовинско правних односа. На тај начин, Република Српска остала је без било каквих резерви.

Ипак, у Влади Српске кажу да је на сједницама Владе разматран и тај проблем, те да ће матично предузеће Електропривреда Требиње набављати дизел гориво за потребе грађана.

“Урадиће се набавка с обзиром да сви знате да робне резерве у стечају и стечајном поступку терминали приватизовани, резерве нафте које је влада задужила да се набаве складиштиће се у Рафинерији нафте Брод“, каже Данијела Пејић, савјетник предсједника Владе Републике Српске.

Због непостојања Робних резерви, набавка горива у овим околностима коштаће драстично скупље јер су нафтни терминали недоступни и неискориштени. Електроприведа Српске већ је покренула набавку дизел горива које ће платити више од 30 милиона марака.

Цијена горива на пумпама сада се креће око 3 марке и дупло је виша него прије двије године када се дизел могао сипати и по цијени од 1,45 КМ.

Извор: rtvbn.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Turistički vaučeri iz Republike Srpske ne mogu biti iskorišteni u Brčko distriktu

Mirsad Arnautović

Budžet na skupštinskom zasjedanju 15. decembra

Radio Brčko

Бања Лука: Угоститељи и фризери добиће помоћ Владе РС

Radio Brčko