RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

РС: Потврђен случај оболијевања од малих богиња

Институту за јавно здравство Републике Српске од почетка ове године пријављен је и лабораторијски потврђен један случај оболијевања од малих богиња, саопштено је из овог института.

Институт свакодневно прати ситуацију на подручју Републике Српске и Федерације БиХ, поготово након што је у Кантону Сарајево проглашена епидемија морбила гдје је од почетка године пријављено 113 обољелих.

Будући да је обухват вакцинацијом против морбила, рубеле и паротитиса /МРП/ посљедњих година у Републици Српској био нижи од неопходних 95 одсто, /у прошлој је износио 83,4 одсто, годину раније 83 одсто, а у 2016. години 74 одсто/, из Института наглашавају да је неопходно интензивирати мјере за спречавање ширења болести.

У вези са тим упућени су дописи домовима здравља, приватним амбулантама породичне медицине и приватним педијатријским амбулантама у Републици Српској.

“Мале богиње су врло заразна вирусна болест, која се преноси капљичним путем. Пад квалитета колективног имунитета и пораст броја осјетљивих особа представљају пријетњу од поновног епидемијског јављања болести”, наводи се у саопштењу.

Из Института Истичу да поштовање календара имунизације представља проритет без којег није могуће постићи адекватну заштиту дјеце у периоду када су најосјетљивија на инфекцију, као и на компликације инфекције, нити је могуће остварити квалитетан колективни имунитет и спријечити потенцијалне епидемије.

У саопштењу се подсјећа да се МРП вакцина, према програму обавезне вакцинације у Републици Српској, даје у двије дозе, са навршених 12 мјесеци и са шест година, односно пред упис у основну школу.

“МРП вакцина је сигурна и ефикасна и на подручју Републике Српске је у употреби скоро четрдесет година. Првенствено је потребно да дјеца добијају МРП вакцину на вријеме, а у случају кашњења, пропуштене дозе треба што прије надокнадити”, наводе из Института за јавно здравство Републике Српске.

Извор: СРНА

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

У РС-у очекују да дјеца у септембру сједну у школске клупе

Radio Brčko

Институт за јавно здравство РС-а тражи ко ће уништити 55.000 вакцина

Radio Brčko

Институт ће предложити сет препорука Републичком штабу

Radio Brčko