RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

РС: Забрањен увоз 1.000 килограма сјемена грашка поријеклом из Мађарске

Републичка фитосанитарна инспекција забранила је увоз 1.000 килограма сјемена грашка поријеклом из Мађарске јер је лабораторијском анализом утврђено да није задовољавајућег квалитета.

Из Инспектората Српске су саопштили да је увознику издат налог да изврши поврат или уништавање наведеног сјемена.

У саопштењу су навели да је у оквиру контроле увоза овог сјемена надлежни фитосанитарни инспектор извршио преглед пошиљке, докумантације која је прати, као и узорковање за лабораторијску анализу.

“На основу достављеног извјештаја о лабораторијској анализи, издатог од Пољопривредног института Републике Српске, утврђено је да сјеме грашка не одговара прописаним нормама квалитета у погледу клијавости”, појашњено је у саопштењу.

Из Инспектората су навели да је квалитет сјемена које се увози у Републику Српску предмет континуиране контроле Републичке фитосанитарне инспекције, што је од кључног значаја с обзиром на почетак прољећне сјетвене сезоне.

Квалитет сјемена пољопривредног биља, садног материјала, ђубрива и другог репроматеријала је основни предуслов за постизање високих и квалитетних приноса.

Циљ рада фитосанитарне инспекције је да буде осигуран квалитетан репроматеријал који се прометује и користи у Српској, а активности и мјерама у надлежности овог органа обезбиједи подршка домаћој пољопривредној производњи.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Повећање пензија у Републици Српској од 2022. године најмање за три одсто

Radio Brčko

Додик: Учинићу све да одржим мир и стабилност

Radio Brčko

Данас се обиљежава Дан Српског јединства, слободе и националне заставе

Radio Brčko