RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Sastanak sa predstavnicima njemačke privrede u BiH, ekonomija ostaje prioritet Vlade FBiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio je danas, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, predstavnike njemačke privrede u BiH (AHK). Sastanku su prisustvovali vršiteljica dužnosti predsjednika Uprave Razvojne banke Federacije BiH Mersiha Slipičević sa saradnicima, te pomoćnik federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Halko Balavac.

Razgovarano je o Garantnom fondu Federacije BiH, zatim o dinamici usklađivanja minimalne plate, obnovljivim izvorima energije i procesu energetske tranzicije u Federaciji BiH.

Garantni fond, koji je Vlade FBiH uspostavila pri Razvojnoj banci FBiH, s ciljem pomoći privredi tokom pandemije COVID-19, prepoznat je i u Strategiji razvoja Federacije BiH do 2027. godine, a predstavnicima njemačke privrede u našoj zemlji su predstavljeni dosadašnji njegovi rezultati s naglaskom na smanjenje troškova zaduživanja kompanija, te nove usluge koje se planiraju u narednom periodu.

Kako je istaknuto, u posljednih godinu i po dana, zahvaljujući Garantnom fondu, odobreno je 408 kreditnih zahtjeva, čime je podržano više od 300 firmi u Federaciji BiH, a najviše u sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća. Odobreno je garancija u vrijednosti od 144 miliona KM za plasman kredita u vrijednosti od 288 miliona KM. Uz olakšan pristup kreditnim sredstvima, posebnu pogodnost privrednicima predstavlja mogućnost regresiranja kamate za odobrene kredite u iznosu od 2,5 posto za velike izvoznike, te 4,5 posto za mikro, mala i srednja preduzeća. Program regresiranja kamata Vlada FBiH odobrila je prošle godina i sredstva za njegovo provođenje osigurana su u Bužetu FBiH i za ovu godinu.

Kada je riječ o energetskoj tranziciji u Federaciji BiH, učesnici sastanka su upoznati sa planiranim usvajanjem više ključnih zakona iz energetskog sektora, koji imaju za cilj  povećenanje korištenja obnovljivih izvora energije, rast investicija i borbu protiv klimatskih promjena.

Tokom susreta premijer Novalić je istakao značaj usvajanja novih fiskalnih zakona, koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri i koji bi osim rasterećenja privrede i rasta investicija, omogućili dodatno povećanje minimalne plate, a što je posebno važno u kontekstu globalne inflacije.

Predstavnicima njemačke privrede u našoj zemlji, koji su se zahvalili Vladi FBiH na prilici za direktne razgovore o konkretnim mjerama podrške privredi, te prevazilaženju poteškoća u njihovom radu, poručeno je da ekonomija ostaje jedan od najvećih prioriteta i u budućem radu Federalne vlade., saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Federaciji BiH policijski sat ostaje od 21 sat

Radio Brčko

Cijena komercijalnih testova na koronavirus u RS-u snižena na 150 KM, FBiH je na potezu

Radio Brčko

Porezna uprava FBiH – U jučerašnjoj kontroli poreznih obveznika izrečene kazne od 86.000 KM

Radio Brčko
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!