RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Sedmice sudske nagodbe u BiH od danas do 2. oktobra

Građani čiji se predmeti vode u prvostepenim i drugostepenim sudovima u BiH imaju priliku da u okviru Sedmice sudske nagodbe, od danas pa do 2. oktobra, svoj predmet riješe na ovaj način u skraćenom postupku.

Sudska nagodba je brži i jeftiniji način rješavanja sudskih sporova koji podrazumijeva međusobni dogovor stranaka u sporu, saopšteno je iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ ViH.

Na ovaj način, stranke i sud pošteđeni su dugotrajnog vođenja sudskog postupka, nepotrebnog pribavljanja i izvođenja dokaza, odgađanja ročišta i eventualnog drugostepenog postupka, te se izbjegavaju brojni dodatni troškovi redovnog sudskog postupka.

Sedmice sudske nagodbe organizuju se na inicijativu VSTS-a u svim sudovima u BiH s ciljem rješavanja većeg broja predmeta mirnim putem, u skraćenom postupku, koji je ekonomičniji i brži za stranke.

Stranke koje su zainteresovane i žele svoje predmete riješiti sudskom nagodbom mogu se samostalno, putem zastupnika ili u dogovoru sa suprotnom stranom, obratiti svom sudu ili postupajućem sudiji, te pisanim prijedlogom ili na drugi način predložiti zaključenje sudske nagodbe.

Postupajući sudija će, u skladu sa prijedlogom i voljom stranaka i odredbama Zakona o parničnom postupku, tokom cijelog postupka, nastojati da se spor riješi nagodbom, ističe se u saopštenju.

Iz VSTS-a dodaju da u sudskoj praksi BiH ovaj način mirnog rješavanja nije dovoljno iskorišten, ali da predstavlja efikasan put rješavanja svih vrsta predmeta parničnog i vanparničnog postupka, naročito predmeta koji se odnose na naplatu komunalnih i sličnih usluga male vrijednosti, radnih sporova, isplatu dugova i naplatu potraživanja, naknadu štete, podjelu stvari i nekretnina u zajedničkom vlasništvu, uređenje međa, materijalna davanja i drugo.

Stranke sudsku nagodbu mogu sklopiti uvijek, nezavisno od vremena održavanja sedmica sudske nagodbe, napominje se u saopštenju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Izmjene Zakona o VSTS: Imovina sudija i tužilaca više neće biti skrivena

Radio Brčko

Sanela Butigan izabrana za potpredsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH

Radio Brčko

Kajmaković i Kajganić zamjenici glavnog tužioca BiH

Radio Brčko