BiH

Sud BiH nepravosnažno oslobodio Đorđa Ristanića optužbe za ratne zločine u Brčkom 1992. godine

Sud BiH nepravosnažno je oslobodio Đorđa Ristanića optužbe za ratne zločine u Brčkom 1992. godine.
Ristanić, koji nije prisustvovao izricanju, prvostepenom presudom je oslobođen po 11 tačaka optužnice za zločin protiv čovječnosti od aprila do decembra 1992. godine, javlja Birn.

Vijeće je utvrdilo da se ime Ristanića pominje samo u preambuli optužnice, ali ne i u činjeničnim opisima tačaka.

Predsjedavajući sudija Šaban Maksumić rekao je da je Vijeće zaključilo da Tužilaštvo BiH nije dokazalo van svake razumne sumnje da su radnje optuženog predstavljale dio širokog i sistematičnog napada, kao i da nema sumnje da su se opisi iz tačaka optužnice zaista desili, ali nema dokaza da je on mogao predvidjeti da će doći do ovih događaja.

“Dokazi ukazuju da Ristanić, kao predsjednik Ratnog predsjedništva, nije imao kontrolu nad dešavanjima u Brčkom u inkriminisanom periodu”, rekao je sudija.

Troškovi postupka padaju na budžetska sredstva, rečeno je tokom izricanja presude, kao i da su oštećeni upućeni na parnicu.

Sud je Ristaniću ukinuo postojeće mjere zabrane.

Optužnica u ovom predmetu potvrđena je krajem 2015, a suđenje je počelo u martu 2016. godine.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!