BiHSvijet

SZO poziva vlade širom svijeta da jednakost stave u središte oporavka od COVID-19

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), na Svjetski dan zdravlja, poziva vlade širom svijeta da jednakost stave u središte oporavka od COVID- 19.

Predstavnik SZO u Bosni i Hercegovini dr. Fabio Scano pozdravlja napore institucija u Bosni i Herzegovini da obezbijede liječenje i terapiju za svakog pacijenta oboljelog od COVID- 19, bilo da ima zdravstveno osiguranje ili ne, čime je svima omogućen ravnopravan pristup zdravstvenoj zaštiti.

– Pandemija COVID-19 donijela je nova iskustva i pokazala značaj pružanja osnovnih zdravstvenih usluga svima, čiji troškovi pacijenta neće dovesti u finansijske poteškoće – kazao je dr Scano.

Kako je kazala rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini dr. Ingrid Macdonald, Svjetski dan zdravlja pogodan je trenutak za pokretanje kampanje za pravedniji i zdraviji svijet.

– COVID-19 je razotkrio krhkost i pukotine u našim društvima, pritom neproporcionalno pogađajući one koji su već bili najranjiviji i najviše marginalizirani. Morali smo zajedno raditi na suzbijanju ove pandemije, a sad moramo udvostručiti te napore da bismo osigurali oporavak koji nikoga ne ostavlja za sobom – izjavila je.

Kako navode iz iz SZO, COVID-19 je pogodio sve nas, ali nekima je bilo mnogo teže jednostavno zbog okolnosti posla kojim se bave i neizvjesnosti uslova u kojima žive i ostvaruju prihod.

Na primjer, posljedice mjera za suzbijanje COVID- 19 nisu svi osjetili ravnomjerno, a rizik od gubitka posla veći je za ljude s nižim prihodima. Procjene govore da su samo u prvim mjesecima pandemije radnici u neformalnim sektorima, uključujući radnike u skladištima i korisničkim centrima, radnici u domaćinstvima, sezonski i radnici na nisko plaćenim poslovima prema ugovoru u zdravstvu i njegovateljstvu u Evropi i centralnoj Aziji izgubili 70 posto svojih prihoda.

Na današnji Svjetski dan zdravlja, koji se svake godine obilježava 7. aprila, SZO poziva lidere da u središte svih mjera za oporavak stave inkluzivnost i pravičnost, a svijet tako učine pravednijim i zdravijim.

– Zašto su posljedice COVID-19 po neke bile teže, pita regionalni direktor SZO za Evropu dr. Hans Kluge. Odgovor je jednostavan. Karte im ne idu na ruku u smislu posla, stanovanja, zajednice, socijalne podrške i zdravstvene zaštite. Vrijeme je da karte budu svima pošteno podijeljene, da se oporavimo od pandemije i budemo usmjereni na više od pukog preživljavanja – na napredak  – ističe se.

Kako navode iz SZO, potrebno je da zdravstveni sektor i sve institucije vlasti hitno rade na uklanjanju prepreka pravednijem i zdravijem životu za sve.

– Da smanjenje nejednakosti treba da bude u vrhu programa njihove vlade, smatra 80 posto Evropljana. Kad vlade budu provele adekvatne politike, razlike u zdravlju smanjit će se, za samo četiri godine – preporuke su SZO za ključne socijalne politike kojima bi se svijet učinio pravednijim i zdravijim.

Instrument SZO, u okviru politike pravednosti u zdravlju, pokazao je da politike u sljedećim oblastima imaju najveći potencijal da riješe razlike u zdravlju i pozitivno utječu na zdravlje i blagostanje, naročito ako
se provode istovremeno.

– Smanjenje tereta direktnog plaćanja zdravstvenih usluga, čime će zdravstvena zaštita postati dostupna i finansijski pristupačna svima. Jačanje socijalne zaštite, s ciljem smanjenja nejednakosti i garantovanje osnovnog stepena izvjesnosti prihoda, ulaganja u kvalitetan i finansijski pristupačan stambeni prostor i sigurno i dinamično mjesto stanovanja.

Tu je i proaktivna pomoć ljudima, da bi mogli imati dostojanstven i zdrav život, te smanjenje nezaposlenosti, bolje obrazovanje i učenje tokom cijelog života, jer veća jezička i numerička pismenost povećava mogućnost da ljudi uzmu život u svoje ruke i veća građanska angažovanost, uz smanjenje kriminala i ostvarivanje socijalnih veza – ističe se u saopćenju Svjetske zdravstvene organizacije, pristiglom iz UN-a u BiH.

Foto: Reuters/D. Balibouse

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Back to top button