Brčko

Brčko: Udruženje dijabetičara obilježilo Svjetski dan zdravlja

Udruženje dijabetičara Brčko distritka BiH besplatnim mjerenjem šećera u krvi za sve građane, danas na Trgu mladih, obilježava Svjetski dan zdravlja.

Predsjednik udruženja Đorđe Vuković, istakao je da pored ove današnje akcije koja traje do 13 sati, nivo šećera u krvi građani mogu izmjeriti svakim radnim danom u prostorijama udruženja u vremenu od osam do 13 sati.

„Kada sagledamo neke prethodne godine, broj oboljelih od dijabetesa je u blagom porastu. Kod nas je smanjen broj na otkrivanju novooboljelih, ali veći broj građana nam se obratio koji do sada nisu imali problema sa dijabetesom, jer je pandemija Covid uticala na njih, i sada im se javljaju neke vrijednosti, te smo iz tog razloga odlučili da ovako češće radimo“, dodao je Vuković.

Kako je kazao, prema njihovoj evidenciji, u Distriktu ima oko 10.000 dijabetičara, s tim da vjeruju da veliki broj građana i ne zna da ima dijabetes što je alarmantno i zbog čega i rade ovakve akcije.

„Na našu sreću, a za razliku od okruženja i ostatka BiH, u protekloj godini dana niti jedno dijete ili omladinac se nisu javili u naše udruženje, a nemamo ni informaciju iz Javne zdravstvene ustanove da je neko mlađi dobio dijabetes“, rekao je još Vuković.

Mnogo građana iskoristilo je danas ovu besplatnu uslugu, te izrazili svoje zadovoljstvo što im je Udruženje dijabetičara to omogoćilo.

Akciju su realizovali volonteri ovog udruženja za koju su potrebni materijal obezbijedili njihovi sponzori.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button