RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Težak položaj penzionera u Federaciji BiH (Video)

Uvećanje minimalne penzije za vrijeme kad je trajalo stanje prirodne nesreće uzrokovane koronavirusom u Federaciji BiH neće biti realizovano odlukom Federalne vlade. Tako bi penzioneri trebalo da, umjesto 80 KM, dobiju 40 KM.

Penzioneri sa najnižom penzijom u BiH žive izuzetno teško i snalaze se na razne načine kako bi preživjeli.

Vinko Martinović ima 80 godina i minimalnu penziju od 370 KM. Zatekli smo ga dok je preuzimao kurban na koji ima pravo kao bivši logoraš. Evo kako raspodijeli svojih 370 KM.

“Platim struju, platim vodu, platim grijanje, platim komunalije i ostane mi 100 KM za cijeli mjesec. Još drva, dignem kredit kod drvosječe i ostane mi 80 maraka za cijeli mjesec”, rekao je Martinović.

Vinko je trebao od januara 2020. dobiti penziju uvećanu za 10 KM. Penzionerima je obećano da će u septembru dobiti 80 KM kao rezultat redovnog usklađivanja penzija s troškovima života, zaključno sa avgustom, a retroaktivno od janura. Međutim, Vlada je saopćila drugačije.

VESKO DRLJAČA, ministar rada i socijalne politike FBiH

“Vlada je utvrdila usklađivanje visine penzije za 2020 godinu, osim četiri mjeseca dok je trajao zakon korona virus, u visini od 2,8 za ovu godinu cijelu”, kazao je Drljača.

Na pitanje šta mu znači povećanje penzije od 10 KM, Vinko odgovara da mu znači puno.

“Pa znači puno, mogu kupiti pet kg brašna, litru ulja, šećera. Nisu to kakve pare, ali za uhar je”, ističe Martinović.

Šezdeset posto penzionera poput Vinka prima minimalnu penziju od 370 KM u Federaciji BiH.

U udruženju penzionera odmah su reagirali i obavijestili premijera i resornog ministra da su protiv ovakvog načina usklađivanja penzija, uz podsjećanje da im to zakonom pripada.

REDŽO MEHIĆ, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH

“Ako bi se ova četiri mjeseca uzela, nama se uzima 30 i nesto miliona. To uzeti od ove populacije u najmanju ruku – neodgovorno je, kazao je Mehić.

Možda o tome najbolje svjedoči Vinko, koji je od 56. godine radio, izgradio, kaže, cijelu bivšu Jugoslaviju.

Penzioner Vinko ističe da, nažalost, ima mnogih penzionera koji rove po kontejnerima i koji traže komad hljeba, a to je, kako on kaže, sramota.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Od danas u FBiH jeftinije testiranje na koronavirus

Radio Brčko

Neradni dani u Federaciji BiH su 1. i 2. januar

Radio Brčko

FBiH: U lipnju bilo 57.769 turista

Radio Brčko