RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Више од 75.000 евра српским пољопривредницима у Федерацији БиХ

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон потписао је данас уговоре са три српске организације у Федерацији БиХ о суфинансирању пољопривредних пројеката у вриједности од 9.162.000 динара /око 76.500 евра/.

Уговоре са Гујоном потписали су предсједник Центра за подршку повратницима из Босанског Петровца Немања Давидовић, предсједник Српског грађанског удружења “Посавина” Дамир Иветић и предсједник Пчеларског друштва “Грахово” Драган Шкапина.

Први уговор се односи на куповину 35 стеоних јуница, које ће добити сточари у Босанском Петровцу, а за то је намијењено 6.000.000 динара /око 51.000 евра/.

За набавку механизације пољопривредницима у Посавини опредијељено је 2.000.000 динара /око 17.000 евра/, а за помоћ пчеларима у Босанском Грахову милион динара /око 8.500 евра/.

Гујон је рекао да је идеја о овоме настала послије његове посјете у априлу крајевима у ФБиХ гдје живе српски повратници, када је видио како они тешко живе и са колико проблема се сусрећу.

“Срби из ФБиХ су вредни људи који заслужују подршку Србије. Суштина је у томе да им кроз ове пројекте помогнемо да развију самоодрживу пољопривредну производњу”, објаснио је Гујон на конференцији за новинаре у Београду.

Он је најавио да ће ускоро обићи Босански Петровац, Посавину и Грахово да на терену види како се пројекти одвијају.

Давидовић, Шкапина и Иветић захвалили су Гујону, министру спољних послова Србије Николи Селаковићу и предсједнику Србије Александру Вучићу, наводећи да су подршком пољопривредницима показали да Србија мисли на Србе у ФБиХ и показује бригу за њих.

Давидовић је истакао да су средства намијењена за развој сточарства друго највеће улагање Србије у Унско-сански кантон и Босански Петровац.

Шкапина је рекао да је помоћ Србије од изузетног значаја за пчеларе у Босанском Грахову, нагласивши да је то подручје погодно за развој пчеларства које је у успону, а могу да обезбиједе и посебно еколошки чисте производе.

“Ова средства помоћи ће пчеларима да обнове застарјелу опрему и унаприједе производњу”, објаснио је Шкапина.

Иветић је нагласио да су средства из овог програма највећа помоћ Србима у Посавини од 1996. године.

“Пољопривредници ће, захваљујући овој подршци, моћи да набаве ситну механизацију – мотокултиваторе, фрезе, тримере и моторне тестере. Уговоре са 40 повратничких породица биће потписаи на три године, колико траје и гарантни рок за машине. Очекујемо да се пројекат реализује до краја године”, рекао је Иветић.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Uskoro sniženje cijene komercijalnog testiranja na koronavirus i u FBiH

Radio Brčko

Градоначелник Кадрић састао се са министром за борачка питања Федерације БиХ

Radio Brčko

Federalni stožer donio nove naredbe o kretanju građana na otvorenom prostoru

Radio Brčko