RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Централна банка БиХ клизи ка докапитализацији

С обзиром на структуру девизних резерви и раст приноса на обвезнице, капитал Централне банке (ЦБ) БиХ, према процјенама, само у априлу пао је за додатних више од 50 милиона КМ, и ако се овакви трендови наставе, већ крајем године биће потребна докапитализација ове финансијске институције од стране ентитета.

Према званичним подацима, капитал Централне банке БиХ закључно са 31. мартом 2022. године у односу на крај прошле године, пао је за 122 милиона КМ. На крају прошле године капитал ЦБ БиХ износио је 861 милион КМ, а закључно са мартом тај капитал износио је 739 милиона КМ. Међутим, ако се узме у обзир да је настављен раст каматних стопа на обвезнице у портфељу ЦБ БиХ, процјене су да ће у априлу капитал пасти за додатних најмање 50 милиона КМ, а вјероватно и више.

“За прва четири мјесеца очекивања су да ће капитал бити умањен за 200 милиона КМ и изгледан је сценарио који ће довести до додатног смањења капитала за још 400 милиона у наредних 12 мјесеци, а не треба искључити ни сценарио који предвиђа пад од 900 милиона КМ. Већ сада је потребно заговарати и разговарати о моделима докапитализације Централне банке. Уколико желимо исти ниво сигурности конвертибилне марке као прије двије и три године, потребан износ додатног капитала у наредном периоду је између 900 милиона и 1,3 милијарде КМ”, рекао је Саша Стевановић, економиста, за “Независне новине”.

Када је ријеч о смањењу капитала, суштина је у томе да раст каматних стопа доводи до раста приноса на обвезнице и самим тим и пада вриједности обвезница.

Ако се узме у обзир то да Централна банка БиХ, закључно са крајем 2021. године, има више од 11,5 милијарди КМ у обвезницама, више је него јасно да ће капитал наставити да пада јер су Федералне резерве већ повећале каматну стопу, а то ће, готово је сигурно, урадити и Европска централна банка.

Са друге стране, у Централној банци БиХ кажу да пажљиво прате дешавања на финансијским тржиштима и да “сматрају да се економски сценарио да ће ЦБ БиХ до краја године остати без капитала, неће десити”.

У Централној банци БиХ, на питање о томе да ли размишљају о докапитализацији јер није искључен сценарио смањена капитала од милијарду КМ, нису директно одговорили.

“Очекивани раст каматних стопа на релевантним финансијским тржиштима може имати одређен негативан ефекат за капитал ЦБ БиХ, али процјењујемо да ће тај ефекат бити ограничен и на пуно нижем нивоу у односу на наведену милијарду КМ”, рекли су у Централној банци БиХ за “Независне новине”.

У ЦБ БиХ истичу и да су због очекивања снажног раста тржишних приноса на еврообвезнице држава чланица Европске монетарне уније, извршили благовремено прилагођавање структуре портфолија девизних резерви којима управља ЦБ БиХ.

“Знатно је смањена изложеност девизних резерви ризику каматне стопе и осјетљивост девизних резерви на промјене тржишних приноса као специфичне форме каматних стопа”, рекли су нам у Централној банци БиХ.

Извор: Независне

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

CBBiH: Krivotvorine KM su u većini slučajeva loše kvalitete

Radio Brčko

BiH: Pad BDP-a za 4,6 odsto

Radio Brčko

Danas se pušta u opticaj novih 105 milijuna KM u kovanicama

Sandra Živković