RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Цијене прехрамбених производа у свијету опадају, да ли се то може очекивати и у БиХ

Тржиште се врло брзо адаптира на одређене прилике и услове какво је тренутно проузроковано ратом у Украјини. Поремећај на тржишту осјетно се осликао на прехрамбену индрустрију, првенствено због извоза житарица које су највећим дијелом долазиле из Украјине.

Без обзира на то, разлога за бригу нема и неће доћи до несташице прехрамбених производа потврдио је економиста Адмир Чавалић.

Такођер, још једна оптимистична вијест је та да ће, пратећи свјетске берзе, и цијене одређених прехрамбених артикала почети да опадају.

“Какве год кризе да се дешавају, увијек постоји та тржишна адаптација гдје се тржиште прилагођава на новонастале прилике. Тада се форсирају неке друге културе, нпр. у региону, конкретно у Србији, све више се узгаја сунцокрет због сунцокретовог уља да би се избјегла висока цијена”, каже Чавалић.

Глобални ланци снабдијевања се прилагођавају новонасталим ситуацијама. Уколико је мања потражња – као нпр. сада за неким металима или бакром – цијена пада. Са друге стране, уколико неких намирница има довољно, према ријечима Чавалића, у том случају доћи ће до лаганог појефтињења.

Свакако да ће стабилизација на свјетским берзама утјецати и на тржиште БиХ, највише из разлога јер смо ми “држава са увозном економијом”.

“Ми смо увозна економија, ми смо ову инфлацију увезли и вјероватно да пад цијена фактора производње, поготово за привреду, ће детерминисати и цијене на домаћем тржишту и то се може очекивати до краја године иако се већ сада изгледни одређени помаци и промјене”, закључио је Чавалић.

Извор: Кликс 

Фото: Кликс

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Pandemija zaustavila karneval u Njemačkoj: Otkazivanje će koštat ekonomiju 1.5 milijardi eura

Radio Brčko

Cijene nafte u padu

Radio Brčko

Njemačka na rubu recesije

Radio Brčko