BiH

U BiH početkom marta evidentirano 410.776 nezaposlenih

Prema posljednjim podacima sa tržišta rada, posljednjeg dana februara u BiH bilo je 410.776 nezaposlenih lica, saopšteno je danas iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

U odnosu na prethodni mjesec broj nezaposlenih lica manji je za 4.251 ili 1,02 odsto, a od ukupnog broja lica koja traže zaposlenje 234.012 ili 56,97 odsto su žene.

U odnosu na isti period prošle godine nezaposlenost u BiH je veća za 7.888 lica ili 1,96 odsto, što je uzrokovano smanjenom ekonomskom aktivnošću uslijed kovida 19.

U posljednjih mjesec dana nezaposlenost se smanjila u Federaciji BiH za 3.194 lica /1,02 odsto/, u Republici Srpskoj za 914 lica /1,1 odsto/ i u Brčko distriktu za 143 lica /1,97 odsto/.

Struktura nezaposlenih osoba na evidencijama je i dalje nepovoljna u smislu da gotovo trećinu nezaposlenih lica /27 odsto/ čine teško zapošljiva lica sa završenom srednjom školom ili manje.

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH, u januaru ove godine, broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 809.667, a od toga je 349.753 žene.

U odnosu na decembar 2020. godine broj zaposlenih lica je smanjen za 0,5 odsto, a broj zaposlenih žena se smanjio za isti procenat.

Stopa registrovane nezaposlenosti za januar 2021. godine iznosila je 33,9 odsto i u odnosu na decembar 2020. godine povećala se za 0,2 procentna poena.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button