BiHSvijet

U toku provjera uslova pod kojima radnici iz BiH rade u Njemačkoj

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH, koju predvodi direktor Agencije Muamer Bandić, ove sedmice boravi u Njemačkoj da bi se upoznala o uslovima rada građana BiH koji se nalaze na radu u Njemačkoj, a angažovani su ih slovenačke firme na osnovu međudržavnog Sporazuma o zapošljavanju građana iz BiH u Sloveniji.

Iz Agencije je saopšteno da je poseban akcent na provjeri uslova pod kojima radnici iz BiH rade, da li ostvaruju sva prava iz radnog odnosa, te da li su u istom položaju kao i domaća radna snaga.

“Posjete poslodavcima koji zapošljavaju naše državljane, te razgovori sa radnicima dobar su pokazatelj s kolikom ozbiljnošću pristupamo radnim migracijama. Na ovaj način preventivno djelujemo i sprečavamo slučajeve gdje bi prava radnika bila ugrožena. I u budućnosti ćemo da nastavimo sa ovom praksom”, rekao je Bandić.

Jedna od firmi koju je delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH posjetila je “Baugrup” iz Ljubljane koja je zaposlila više od stotinu građevinskih radnika iz BiH.

Tom prilikom razgovarano je sa radnicima iz BiH i svi su istakli da su zadovoljni platom, statusom i odnosom poslodavca prema njima.

“Od početka realizacije Sporazuma sa Slovenijom u ovoj državi putem Agencije zaposleno je 30.000 radnika iz BiH. Neki od njih su privremeno angažovani na radovima u Njemačkoj i naša je obaveza da povremeno provjerimo uslove rada naših državljana. Zahvaljujući firmi koju smo posjetili imali smo mogućnost da razgovaramo sa velikim brojem naših državljana i da vidimo kako implementacija Sporazuma izgleda iz njihovog ugla. Veoma smo zadovoljni viđenim i posebno nam je drago da su radnici zadovoljni svojim poslovima”, rekao je Bandić.

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH ove će sedmice posjetiti i druge firme u kojima radi veći broj radnika iz BiH.

Izvor: www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button