RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

У БиХ се предвиђа нешто већи економски раст у односу на прошлу годину

Свјетска банка предвиђа да ће економски раст у БиХ ове године износити 3,4 одсто, што је за 0,2 одсто више у односу на 2018. годину.

У најновијем извјештају “Глобални економски изгледи” Свјетска банка наводи да је просјечни раст БДП-а у БиХ лани износио 3,2 одсто, те да би идуће године требало да достигне 3,9 одсто.

Процјене ове међународне финансијске институције показују да се у БиХ 2021. године очекује раст БДП-а од четири одсто. Свјетска банка је и у извјештају објављеном у јуну прошле године прогнозирала да ће економија БиХ ове године порасти за 3,4 одсто.

Овај међународни кредитор већ неко вријеме упозорава на успорен раст свјетске економије, а посљедње пројекције раста додатно су погоршане. У извјештају који је објављен у уторак објавила је показатеље на основу којих се види да тржишта у развоју стагнирају, јер се трговина смањила, а финансијски услови погоршали.

Свјетска банка је смањила процјене глобалног раста на 2,9 одсто са ранијих три одсто за ову годину, а снижена су предвиђања и за наредну годину на 2,8 са досадашњих 2,9 одсто.

У извјештају је наведено да су слабљење извоза и мањак радне снаге у прошлој години утицали на спорији раст економије у централној Европи. Наведено је и да је монетарна политика у земљама западног Балкана стабилна, али да јавни дуг и даље остаје поприлично висок.

– У БиХ и региону је у прошлој години дошло до раста увоза робе од четири одсто, док се у овој години предвиђа пад на 2,6 одсто – наведено је у извјештају.

Економисти истичу да треба узети у обзир прогнозе међународних финансијских институција и уважити смјернице које ће довести до раста економије. Упозоравају да само стабилизација политичке ситуације у БиХ и јачање реалног сектора могу довести до раста економије, јер је то једина гаранција страним инвеститорима да капитал који уложе на овим просторима неће пропасти.

– Одлив радне снаге угрожава постојеће бизнисе, а политичка и пословна клима које нису баш најбоље доводе до тога да нема нових инвестиција, што је велики минус за БиХ. Враћање економији треба бити примарни задатак ове и свих будућих влада и у РС. Ако нема развојне компоненте и економског развоја, онда нећемо ни имати перспективу, а егзодус младих радно способних људи, који могу да направе највећи искорак биће настављен – рекао је за “Глас Српске” економиста Зоран Павловић.

Свјетске силе

Према процјени аналитичара банке Стандард Чартерид Кина ће до 2030. године постати прва економија свијета, а Русија економски најјача у Европи. Кина ће са БДП-ом од 64,2 билиона долара бити прва економска свјетска сила. На другом мјесту ће се наћи Индија са БДП-ом од 46,3 билиона долара, а на трећем САД са 31 билионом долара.

Извор: www.glassrpske.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Почело усклађивање са законодавством ЕУ: Ограничава се количина произведене ракије по домаћинству

Radio Brčko

Pasoš BiH na 49. mjestu po vrijednosti u svijetu, a državljani BiH imaju pristup u 117 država bez viza

Radio Brčko

OHR: Na odluku bh. dužnosnika kojom bi se riješilo pitanje državne imovine čeka se 28 godina

Radio Brčko