BiH

U BiH stigla mađarska donacija od 200.000 Sinopharmovih vakcina protiv koronavirusa

Transportni avion s mađarskom donacijom od 200.000 vakcina protiv koronavirusa Sinopharm sletio je jutros na Međunarodni aerodrom Sarajevo, a u pitanju je najveća pojedinačna isporuka vakcina za BiH.

U Sarajevo je doputovao i ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto koji je kazao da su proteklih godinu i po dana bili najteži te da je cijeli svijet bio zauzet načinima odgovoru na pandemiju.

– U dvije stvari smo saglasni, a to je da se sačuvaju životi ljudi i da je jedino sredstvo zaštite ljudskih života vakcinacija. Zato je Mađarska učinila sve da se u najkraćem roku vakcinira što je moguće više građana – dodao je.

Zahvaljujući uspješnoj kupovini vakcina i uspješnoj kampanji vakcinacije u Mađarskoj, sada su u situaciji da pomognu drugima, a ministar je napomenuo i da su Mađarska i zapadni Balkan upućeni jedni na druge, što važi za privredu, ekonomiju i zaustavljanje ilegalnih migracija.

– Ako dobro ide zapadnom Balkanu, to je dobro za Mađarsku. Zato s velikim zadovoljstvom pomažemo, a sve sa ciljem da imate uspješnu borbu protiv pandemije. Što je uspješnija zaštita na zapadnom Balkanu to je Mađarska sigurnija – kazao je Szijjarto.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, koji je zajedno s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem dočekao ovu donaciju, kazao je da je donacija rezultat prethodnih razgovora i boravka ministra Szijjarta u BiH.

Podvukao je da je namjera bila kupiti vakcine po tržišnim cijenama, ali na kraju je BiH dobila vakcine kao donaciju te je dodao da je s jutrošnjom isporukom vakcina u BiH stiglo  928.000 doza vakcina, što je dovoljan broj da se vakcinišu prioritetne grupe.

– S novim isporukama vakcina koje su planirane u drugom kvartalu BiH će biti spremna da pristupi masovnoj imunizaciji građana BiH. Dogovorena je isporuka do kraja jula 1.128.000 doza vakcina, a unutar te isporuke bit će vakcine iz sistema COVAX, EU mehanizma, te 500.000 doza koje je nabavila Vlada FBiH iz Kine kao i vakcine koje je uplatila Vlada Republike Srpske koje trebaju doći iz Rusije i Kine – pojasnio je Tegeltija.

Najavio je da će u srijedu stići sljedeće isporuka vakcina Pfizer kroz EU mehanizam i trebaju stići vakcine AstraZeneca te bi do kraja ove sedmice trebalo doći milion doza vakcina.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić zahvalio je Vladi Mađarske te Ambasadi Mađarske u BiH od koje je kaže zatražio da pomogne BiH u nabavci vakcina.

– Oni su otišli korak dalje i donirali ove vakcine i još jednom im zahvaljujem na tome – dodao je Novalić.

Vakcine koje su danas stigle u BiH bit će raspodijeljene na način da će po 100.000 doza dobiti i Republika Srpska i Federacija BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button