RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

U Federaciji BiH policijski sat ostaje od 21 sat

Zastupnički dom Federalnog parlamenta nije odobrio na današnjoj sjednici prijedlog zastupnika Nihada Čolpe da policijski sat u Federaciji Bosne i Hercegovine ubuduće traje od 23 sata umjesto od 21 sat, kako je sad na snazi.

Prema odlukama donesenim na ovoj sjednici na zahtjev parlamentarnog Odbora za zdravstvo, sve trenutne epidemiološke mjere treba da ostanu u FBiH i u narednih 14 dana.

Odobren je i zahtjev Odbora da Federalna vlada naredi županijama s incidencom obolijevanja od COVID-a većom od federalne da ustanove restriktivnije epidemiološke mjera od sadašnjih, kao i da Vlada izvještava Zastupmički dom redovno, a najmanje jednom tjednom, o stanju nabavke cjepica i cijepljenju stanovnika Federacije.

Prihvaćen je također zahtjev Odbora za zdravstvo da Zastupnički dom inicira Vijeću ministara Bosne i Hercegovine uvođenje obaveznog negativnog PCR testa za one koji ulaze u BiH preko državne granice ili potvrde o preležanom COVID-u ili, pak, potvrde o obavljenom dvostrukom cijepljenju.

Zastupnica Faika Mujanović Glamočanin predložila je na ovoj sjednici, a zastupnici također odobrili većinom glasova, da Vlada i Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva podnesu Parlamentu izvještaj o donacijama u medicinskoj opremi u Federaciji, kao i u sredstvima za borbu protiv COVID-a, pristiglim od početka pandemije do kraja prošle godine.

Većinom glasova je odobren i prijedlog Kluba nezavisnih zastupnika da Vlada dostavi izvještaj o broju respiratora u javnim zdravstvenim ustanovama FBiH te o broju novouposlenog osoblja za potrebe borbe protiv koronavirusa, kao i o  medicinskoj opremi nabavljenoj u tom cilju u ovim ustanovama.

Današnja, 21. redovna sjednica Zastupničkog doma, završena je nakon navedenih odluka a donesene su u okviru tačke dnevnog reda koja se odnosila na ranije ustanovljenu praksu redovnog periodičnog informiranja Zastupničkog doma o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH.

Na podnošenje takvih redovnih izvještaja obavezana je Federalna vlada prema čijoj je današnjoj predočenoj informaciji koja se tiče situacije na dan 5. travnja, epidemiološka slika u Federaciji BiH i dalje vrlo ozbiljna.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Могућ четврти талас вируса корона у Грчкој

Radio Brčko

Hrvatska: Preminulo 38 osoba, rekordan broj zaraženih

Radio Brčko

Ispred covid ambulanti u Srbiji danima redovi

Radio Brčko