RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

U Misiji OEBS-a u BiH ozbiljno zabrinuti zbog nedavnih incidenata u Brčkom, Janji, Prijedoru

Misija OEBS-a u BiH saopštila je da poštovanje drugih, nezavisno od njihove vjerske, kulturne ili etničke pripadnosti ili orijentacije, mora biti zaštićeno od svih, u interesu svih.

Iz Misije OEBS-a navode da su ozbiljno zabrinuti zbog nedavnih incidenata koji su se desili u Janji, Prijedoru, Brčkom, Gacku, Istočnom Sarajevu, na Ilidži, u Foči, Doboju i Bužimu, te pozivaju nadležne organe da ih istraže.

“Misija ovim putem želi da pohvali početne istražne korake koje su preduzele pojedine strukture za sprovođenje zakona u Bijeljini, Prijedoru i Brčkom”, navodi se u saopštenju.

Iz OEBS-a su pozvali organe vlasti na drugim lokacijama gdje su se desili incidenti da preduzmu iste korake bez odlaganja.

Misija OEBS-a upozorila je na sve aktivnosti koje “nose sa sobom potencijal da prouzrokuju konflikt i dovedu do destabilizacije mira i bezbjednosti u BiH”.

“Misija smatra da upotreba zapaljive i retorike podjela od pojedinih zvaničnika u BiH, uključujući u Republici Srpskoj u proteklim danima, doprinosi pojavi ovakvih incidenata”, navodi se u saopštenju.

Iz OEBS-a su dodali da izabrani i imenovani zvaničnici imaju posebnu odgovornost da štite interese svih građana, nezavisno od njihovog porijekla, da odbace retoriku podjela, te budu primjer odgovornog ponašanja, da smiruju tenzije i promovišu konstruktivan dijalog.

“Pozdravljamo osude ovih incidenata od nekoliko visokih političkih i vjerskih zvaničnika, te predstavnika civilnog društva širom zemlje, kao i mnoge javne izraze podrške za one koji su bili meta ovih incidenata”, naglašava se u saopštenju.

Iz OEBS-a su naveli da se na taj način šalje jasan signal nulte tolerancije i pomaže vraćanju povjerenja u institucije i vladavinu prava.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Misija OSCE u BiH pozdravlja objavljivanje Registra zaposlenih i imenovanih lica

Radio Brčko

Brčko: U prostorijama Policije predstavljen projekt “Ne internet nasilju”

Gorana Antić

Emisija sa šeficom Misije OSCE-a u BiH

Admir Kadrić