RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U prostorijama Policije predstavljen projekt “Ne internet nasilju”

U prostorijama Policije Brčko distrikta BiH danas je predstavljen projekt „Ne internet nasilju“ kojeg sprovodi Misija OSCE-a Brčko distrikt u suradnji s Odjelom za obrazovanje Vlade Brčko distrikta i brčanskom Policijom.

Zbog sve učestalije pojave internet nasilja među školskom djecom Policija Brčko distrikta i Odjel za obrazovanje provode niz aktivnosti na sprječavanju istog te na prevenciji nasilja.

„Svjedoci smo opasnosti koje uporaba interneta nosi sa sobom, pogotovo kada je ova najosjetljivija populacija u pitanju, odnosno djeca školske dobi. Mi u svojim kapacitetima dajemo svoj maksimum kada je u pitanju edukacija i prevencija internet nasilja u školama“, kazao je Senad Jašarević, zamjenik šefa Policije.

Prema istraživanjima koja su rađena 2020. godine u Brčko distriktu pokazala su da je 3,6% mladih doživjelo neku vrstu nasilja na internetu, ali zbog broja neprijavljenih slučajeva smatra se da je ovaj broj dosta veći.

„Cilj projekta kojeg smo razvili uspostavljen je odgovorom mehanizma za zaštitu mladih od nasilja na internetu i podizanje svijesti kod mladih. Provest ćemo Javnu kampanju u kojoj će sudjelovati učenici, nastavnici i roditelji, kao i predstavnici Javnih ustanova poput Policije i predstavnika škola“, kazala je Sabrina Schirmer, šefica Terenskog ureda Misije OSCE-a u Brčkom.

Ravnatelj Druge osnovne škole Mario Babić dodao je kako Vlada Brčko distrikta s Odjelom za obrazovanje i Policijom Brčko distrikta neprekidno radi na prevenciji nasilja u svim školama na području Distrikta i na podizanju sigurnosti na veću razinu.

Prema posljednjim istraživanjima kojim je anketirano oko 4.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Brčko distriktu, oko šest posto učenika svakodnevno na društvenim mrežama doživljava da drugi o njima šire laži ili neke glasine, oko pet posto učenika svakodnevno bude vrijeđano ili ismijavano, dok je četiri posto ispitanika dobilo poruke uvrjedljivog sadržaja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Na cestama Distrikta novo policijsko vozilo opremljeno radarskim sustavom „EKIN PATROL G2“

Gorana Antić

Брчко: Полиција у акцији “Карабин” ухапсила једну особу и одузела ватрено оружје и муницију

Radio Brčko

Brčko: Autom izazvao dvije saobraćajne nezgode i pobjegao sa mjesta događaja

Radio Brčko