RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

U Republici Srpskoj od danas na snazi restriktivne mjere, zatvorene škole i tržni centri

Izvor: DW.com

U entitetu Republika Srpska od danas su na snazi nove mjere na sprječavanju širenja koronavirusa koje će važiti do 29. ožujka.

Obustavlja se odgojno-obrazovni rad u osnovnim i srednjim školama, te sveučilištima u tom entitetu i organizira online nastava.

Zabranjen je rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće, uključujući objekte koji posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja gospodarska djelatnost.

Zabranjeno je obavljanje uslužnih i zanatskih djelatnosti koje zahtijevaju neposredan kontakt s korisnicima, kao što su frizerski i drugi tretmani za uljepšavanje i djelatnosti za njegu i održavanje tijela, te rad bazena, wellness i spa centara, skijališta i skijaških centara te trgovačkih centara.

U skladu sa zaključkom Štaba za vanredne situacije RS, zabranjen je rad priređivačima igara na sreću, kao i aktivnosti unutar ustanova kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više osoba u istom prostoru, kao što su kazališta, kina, muzeji, galerije.

Ugostitelji koji posluju u ugostiteljskom objektu za smještaj mogu bez vremenskog ograničenja pružati usluge smještaja, a usluge ishrane i pića od 6 do 22 sata samo gostima kojima pružaju usluge smještaja.

Od 6 do 21 sat dozvoljava se vršenje usluge dostave hrane i pića, kao i šalterska prodaja hrane i pića bez mogućnosti konzumiranja u i ispred ugostiteljskog objekta.

Zabranjene su i organizirane rekreativne aktivnosti, trenažni procesi i natjecateljske aktivnosti sportskih organizacija i sportaša svih uzrasta, osim profesionalnih sportskih aktivnosti.

Pravni subjekti, republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlaštenja, kao i odgojno-obrazovne ustanove trebaju organizirati rad od kuće za radnike za poslove za koje je to moguće.

Na snazi ostaje zabrana javnih okupljanja u grupama većim od 30 osoba, sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 osoba, rad fitness centrima i kulturno-umjetničkim društvima te organizacija i izvođenje glazbe uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće.

Foto: DW

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

RS: Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

Radio Brčko

Брчко: За сада без нових епидемиолошких мјера упркос благом повећању броја заражених

Дејана Крстић

Hrvatska danas odlučuje o ukidanju ograničenja za ulazak iz BiH

Radio Brčko