RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

У Универзитетском клиничком центру РС-а биће изведени сложени оперативни захвати

У Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске у Бањалуци биће изведена два веома сложена оперативна захвата – ресекција душника и ВАТС сегментектомија плућа, а тим поводом данас ће бити одржана конференција за новинаре.

Захвате ће извести љекарски тим Клинике за торакалну хирургију УКЦ-а, на челу са начелником Службе за торакалну хириургију Марком Кантаром заједно са експертом савремене грудне хирургије и начелником Клинике за торакалну хирургију УКЦ-а Љубљана Томажом Штупником, саопштено је из УКЦ-а Републике Српске.

У саопштењу се наводи да је Томаж Штупник инструктор унипортал ватс хирургије и креатор симулатора за ВАТС /видео-ассистед тхорацосцопиц сургерy/.

Из УКЦ-а наводе да је ријеч је о ресекцији душника – оперативном захвату због сужења душника и унипортал ВАТС сегментектомији плућа /минимално инвазивно хируршко лијечење тумора плућа/ која се у БиХ не изводи ни у једном другом здравственом центру.

“Унипортал ВАТС метода је софистициран оперативни захват, скоро безболан и лако се подноси уз максимално брз опоравак”, истакли су из УКЦ-а и додали да је ова операција највећи домет грудне хирургије, те да је рутински изводе само најбољи центри грудне хирургије у Европи.

Из УКЦ-а наводе да ће се медијима обратити генерални директор УКЦ Републике Српске Владо Ђајић, док ће више о оперативним захватима рећи начелник Службе за торакалну хирургију Марко Кантар и начелник Клинике за торакалну хирургију УКЦ Љубљана Томаж Штупник.

Изјаве за медије биће организоване у 14.00 часова у холу Централног медицинског блока, улаз са хелиодрома.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

УКЦ РС-а располаже са још неколико тона кисеоника, у току преговори о краткорочној набавци

Radio Brčko

Цистерна са кисеоником данас стигла у РС

Radio Brčko

Узети узорци кисеоника који се свакодневно користи у УКЦ-у Бањалука

Radio Brčko