RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

UIO: Od sutra pojačane kontrole obveznika koji su obavljali promet u BiH koristeći usluge ‘brzih pošta’

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje će sutra, 25. maja 2022., započeti pojačane kontrole obveznika koji su obavljali promet u Bosni i Hercegovini koristeći usluge “brzih pošta” zbog sumnje u neprijavljivanje kompletno ostvarenog prometa.

Iz UIO navode da velik broj obveznika u Bosni i Hercegovini znatan dio svog prometa ostvaruje oglašavanjem i prodajom robe putem interneta, a za dostavu paketa koriste usluge “brzih  pošta”.

Dodaju da su na osnovu urađenih analiza UIO utvrdili da određeni broj obveznika nije prikazivao sav ostvaren promet, te će u kotrolama biti utvrđeno stvarno činjenično stanje.

Na osnovu pribavljenih informacija UIO je izvršila identifikaciju lica koja u ovom trenutku nisu obveznici PDV-a u BiH, a koja su ostvarila promet  (naplatu po preduzeću za isporučene pošiljke kod svih pošta u BiH) veći od 50.000 KM na godišnjem nivou. Ta lica su već morala podnijeti zahtjev za registraciju i ulazak u sistem PDV-a u BiH.

Osim toga, UIO je izvršila identifikaciju obveznika PDV-a koji su već registrovani u Upravi, ali je analizom utvrđeno da su ostvarili promet znatno veći u odnosu na onaj koji su iskazali i prijavili u svojim PDV prijavama.

Zato su još jednom pozvali sve obveznike PDV-a, koji su u prethodnom periodu vršili promet dobara na način da su koristili i uluge “brzih pošta”, da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije i ukoliko uoče nepravilnosti da eventualno izmjene svoje PDV-e prijave.

– Također, pozivamo obveznike koji nisu u sistemu PDV-a, a koji su prešli prag oporezivog prometa od 50.000 KM da hitno podnesu zahtjev za registraciju u Jedinstveni registra obveznika PDV-a u UIO. Na oavakav način će obveznici izbjeći prekršaje i kazne u predstojećim kontrolama – saopćeno je iz UIO.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

БиХ: Одузето 320 килограма дувана у вриједности од 54.400 марака

Radio Brčko

Одузети дуван и цигарете у вриједности од 54.000 КМ

Radio Brčko

BiH: Za devet mjeseci prihodi od indirektnih poreza manji za 10,27 odsto

Radio Brčko