RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Unapređenje istraga i procesuiranja krivičnih djela vezanih za izbore u fokusu OSCE-ovih radionica

Serija radionica o efikasnosti istraga i procesuiranja krivičnih djela koji su prijetnja pravičnosti i integritetu izbora, okončana je danas u Mostaru.

Radionice, koje je organizirala Misija OSCE-a u BiH, a na kojima su sudjelovali zvaničnici Centralne izborne komisije BiH, preko 70 tužilaca i preko 80 predstavnika policijskih agencija iz čitave BiH, pružile su platformu za razmjenu informacija o istražnim praksama. Diskusija je zaključena nizom preporuka o tome na koji način se mogu unaprijediti istrage i procesuiranje predmeta vezanih za izborne prevare.

“Povjerenje u izbore je temelj demokratije, uprkos tome, u postojećem sistemu ima previše prostora za greške, neregularnosti i zloupotrebu. Kao rezultat toga, nepovjerenje javnosti u izborni proces široko je rasprostranjeno, kako neposredno pred izbore tako i nakon izbora”, istakla je Dr Susan Penksa, vršiteljica dužnosti šefa Misije OSCE-a u BiH. “Povjerenje se ne može ponovo uspostaviti bez javne odgovornosti, kako političkih subjekata i tijela izborne administracije, tako i pravosuđa. U kontekstu predstojećih izbora i nakon njih, Bosni i Hercegovini će biti potrebna velika predanost i odlučnost pravosuđa i policijskih agencija kako bi se spriječile i procesuirale različite vrste izbornih prevara”, dodala je.

Centralna izborna komisija BiH trajno je opredijeljena za sprječavanje svih zloupotreba vezanih za izborni proces. U cilju što bolje međuinstitucionalne saradnje potrebno organizovati što više ovakvih zajedničkih radionica, konferencija i sastanaka kako bi se razmjenila iskustva,  podaci, te kako bi se pružile informacije relevantne pri sprječavanju krivičnih dijela u izbornom procesu“, rekao je Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

“Percepcija javnosti je da izborni proces nije zakonit, pravilan i pravičan, te da je obilježen izbornim prevarama. Tužilaštvo i policijske agencije su dužni, iz ugla svoje nadležnosti otkrivanja i gonjenja počinilaca krivičnih djela, dati svoj doprinos pravilnosti i pravičnosti izbornog procesa, tako što će oni koji čine izborne prevare biti krivično procesuirani i osuđeni. Dobri rezultati u ovoj oblasti će ojačati povjerenje građana u izborni proces, te u isto vrijeme ojačati i ugled tužilaštava i policijskih agencija u očima javnosti”, izjavio je Zekerija Mujkanović, glavni tužilac Brčko Distrikta BiH.

Misija OSCE-a u BiH će nastaviti pružati podršku Centralnoj izbornoj komisiji BiH na unapređenju procesa provedbe izbora, s ciljem jačanja integriteta i povećanja transparentnosti izbora te vraćanja povjerenja građana u izborni proces.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

BiH: CIK povećao takse

Vladimir Matijević

Njemačka stranka krajnje desnice AfD ostvarila novu izbornu pobjedu

Radio Brčko

Đukanović: Nedavni izbori potvrdili napredak u demokratskom razvoju crnogorskog društva

Radio Brčko