Brčko

Okrugli sto Brčko: Svaka dvadeseta žena prijavi nasilje kojem je bila izložena

Zakon o zaštiti od nasilja u porodici Distrikta i rezultati njegove primjene na ovom području, kao i prevencija rodno zasnovanog nasilja, bila je centralna tema okruglog stola, koji u saradnji sa brčanskom Kancelarijom OSCE-a,  danas organizovala skupštinska Komisija za ravnopravnost polova.

„Tri od pet žena u BiH smatra da je nasilje uobičajena pojava u njihovim zajednicama, kao i to da je nasilje u porodici privatna svar. Većina žena ne prijavljuje nasilje u porodici, navodeći kao razlog stid, ekonomsku ovisnost, nepovjerenje u nadležne službe, te praktičan strah, od nasilnika”, rekla je u ime OSCE-a Elmana Baičić.

Okrugli sto je okupio predstavnije izvršne i zakonodavne vlasti u Brčkom, te predstavnike Tužilaštva i Policije Distrikta, kao i predstavnike nevladinog sektora. Ovo je vrlo važna debata koja nam još jednom potvrđuje da zajednički moramo energičnije dijelovati kako bismo podigli svijest o prevenciji nasilja, a posebno ohrabrili žrtve nasilja da ga prijavljuju, istaknuto je ovom prilikom na okruglom stolu.

„Gotovo je porazan podatak da tek svaka dvadeseta žena, nad kojom je izvršen neki vid nasilja, to i prijavi nadležnim institucijama“, istakla je u ime organizatora, Komisije za ravnopravnost polova Skupštine Distrikta, dr Lidija Ljubojević, apelujući na cjelokupnu drušvenu zajednici da više senzibilnosti pokaže prema ovom veoma važnom pitanju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button