RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Uposlenici BHRT-a održali protest upozorenja nakon blokade računa tog RTV servisa

Samostalni sindikat radnika Bosanskohercegovačke radiotelevizije (BHRT) organizirao je danas u prostorijama RTV Doma u Sarajevu protest upozorenja nakon što je blokiran račun tog javnog državnog RTV servisa.

Zbog blokade računa onemogućeno je izmirivanje primanja radnicima i potpuno je ugrožen ionako otežan rad i funkcioniranje BHRT-a, te je u pitanje dovedena egzistencija stotina radnika i njihovih porodica.

Tokom protesta naglasili su da ovo nije prvi put da se događa takva situacija, ali istovremeno i izrazili bojazan da to nije posljednji put onemogućavanja egzistencije uposlenika BHRT-a.

Kažu da u isto vrijeme nije blokiran račun Radiotelevizije Republike Srpske (RTRS), entitetskog javnog emitera, koji je BHRT-u dužan više od 54 miliona KM po osnovu naplaćene RTV takse u Republici Srpskoj, a taj novac bi bio i više nego dovoljan da sanira sve dugove BHRT-a i gledaocima omogući kvalitetniji program.

Naglasili su da su uposlenici BHRT-a od početka pandemije koronavirusa sve vrijeme radili i bili u službi građana Bosne i Hercegovine, iako im je na početku pandemije u martu 2020. godine umanjena plaća za 10 posto.

U obraćanju okupljenima naglašeno je da je neizvjesnost koja se pretvara u agoniju, uposlenike BHRT-a dovela do protesta.

– Hoće li biti plata koju smo itekako zaradili? Pitanje je koje godinama postavljamo. Ne kolika će biti, hoće li biti povećana, nego hoće li je uopće biti. Do sada je bilo teško, sada je postalo preteško to iščekivanje i neizvjesnost – poručili su.

U isto vrijeme, dodali su, slušaju ih i gledaju i oni koji su legalisti i plaćaju RTV taksu, ali i oni koji je ne plaćaju. To znaju jer im tako i kažu, na sjednicama parlamenata BiH.

Uposlenici ne žele čekati da platu nemaju tri i više mjeseci, da porodice dovedu na rub egzistencije, pa da onda organiziraju proteste, takva je bila situacija 2017. godine.

Iako su se uvijek zalagali za provedbu zakona, upozoravaju da žive u državi u kojoj se zakoni selektivno provode i to u većini slučajeva na štetu naroda i radnika.

– Ako je po zakonu blokada računa BHRT-a zašto nije po zakonu blokada računa RTRS koji nam duguje desetine miliona KM po osnovu neplaćene RTV takse. Kako državi nije u interesu da BHRT naplati svoj novac i državi plati ono što joj pripada – upitali su.

Kažu da svaka država stoji na tri stuba vlasti (izvršna, zakonodavna i sudska), ali demokratske države imaju i onaj četvrti, a to je javni RTV servis.

Pozvali su sve odgovorne za takvo stanje da hitno reagiraju i u skladu sa zakonom osiguraju neometano finansiranje Javnog servisa Bosne i Hercegovine, a radnicima ostvarivanje njihovih osnovnih prava.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U BiH blokirano 93.630 računa poslovnih subjekata

Radio Brčko

Centralna banka blokirala 99.433 računa poslovnih subjekata

Radio Brčko

Poreska uprava Federacije BiH odblokirala račune BHRT-a

Radio Brčko