RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Upravni odbor BHRT – Tražit ćemo rješenja za opstanak i budućnost

Upravni odbor Radiotelevizije BiH (BHRT) pozdravio je raspravu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH o stanju u tom javnom servisu. Navode da neizvjesna situacija i financijska blokada traže žurna rješenja.

– U informaciji koju smo poslali Parlamentarnoj skupštini BiH pojasnili smo cjelokupno, složeno stanje koje je ponajviše prouzrokovano nagomilanim dugovanjima entitetskih televizija. Višemilijunska dugovanja, te neriješeni sudski sporovi doveli su do nemogućnosti funkcioniranja Radiotelevizije BiH, javnog bosanskohercegovačkog emitera jedinog medijskog pogleda BiH u Europsku uniju, jer je upravo ovaj javni servis član EBU-a – ističu iz BHRT-a.

Blokadom i otežanim funkcioniranjem BHRT-a dovedeno je u pitanje participiranje i BiH kao države u mnogim međunarodnim, medijskim organizacijama.

– Kao što smo istaknuli i u informaciji parlamentu upravo je BHRT, javni servis BiH, jedan od 14 uvjeta za članstvo BiH u Europskoj uniji. Pozdravljamo još jednom raspravu o stanju na BHRT-u na državnom parlamentu, kao i prijedloge zastupnika, te još jednom pozivamo na žurna rješenja kako bi se trajno riješilo financiranje BHRT-a i time osigurali normalni uvjeti za rad – dodaju iz BHRT-a.

Upravni odbor BHRT-a će nastaviti sukladno svojim ovlastima i mogućnostima tražiti unutar BHRT-a rješenja za opstanak i budućnost ovog javnog emitera, navodi se u priopćenju Upravnog odbora BHRT-a.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Radnici BHRT-a danas protestovali: Je li vas stid što propada Javni servis BiH?

Radio Brčko

Poreska uprava Federacije BiH odblokirala račune BHRT-a

Radio Brčko

Uposlenici BHRT-a održali protest upozorenja nakon blokade računa tog RTV servisa

Radio Brčko