RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Višković: Narednih dana 20 miliona KM za privredne subjekte

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će Vlada u narednim danima isplatiti više od 20 miliona KM privrednim subjektima koji su na indirektan način trpjeli štetu zbog epidemije virusa korona, zbog toga što nisu mogli da nabave sirovinu, da izvezu svoje proizvode ili da sarađuju sa poslovnim partnerima u inostranstvu.
Višković je podsjetio da je Vlada prošle sedmice pomogla i lokalnim zajednicama sa više od 30 miliona KM, te da su ogromna sredstva uložena u plate i doprinose radnicima koji nisu mogli da rade zbog mjera tokom pandemije.

“Republika Srpska uredno izmiruje sve svoje obaveze, nemamo nikakvih dugovanja, počevši od podsticaja za poljoprivredu, do svih obaveza koje budžet treba da servisira, kakve su plate i socijalna davanja”, rekao je Višković sinoć za RTRS.

Premijer Srpske je istakao da sva ta sredstva nisu samo iz zaduženja, kako to neki pokušavaju da predstave, te da mnogi prećutkuju da je Vlada prošlu godinu završila sa suficitom u budžetu većim od 70 miliona KM, kao i sa akumuliranim suficitom iz prethodnog perioda od 30 miliona KM.

“To je bio onaj novac koji nas je na samom početku pandemije, do dobijanja sredstava Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ održao da ispunimo sve svoje obaveze”, naglasio je Višković.

On je dodao da je tačno da je danas gotovo 200 miliona KM manje u budžetu nego što je bilo predviđeno.

“Ali iz pomenutog suficita, sredstava MMF-a i raznih ušteda koje pravimo, funkcionišemo bez problema, u ovom trenutku je Srpska likvidna, izvršava sve svoje obaveze i oni koji bi se radovali da se Srpska uguši ili nestane neće to brzo dočekati”, poručio je Višković.

On je naveo da je vratio stavku od 200.000 KM koja je bila izostavljena u rebalansu budžeta, a odnosi se na pomoć za banjsko liječenje penzionerima sa najnižim penzijama, te da će se ovoj populaciji dodatno pomoći ako se u budžetu za to ukaže prilika.

Govoreći o položaju javnih preduzeća u Srpskoj, Višković je napomenuo da su zbog pogrešnog menadžmenta, koji je u raznim vremenskim periodima bio na čelu tih firmi, one došla u poziciju da jedva servisiraju sama sebe.

“Nije svrha javnih preduzeća da izmiruju plate i doprinose, nego da od njih vide korist svi građani Republike Srpske. Srećom, došli smo u poziciju da su `Željeznice` završile prošlu godinu sa pozitivnim rezultatom, prvi put nakon više od 10 godina. Međutim, to nije dovoljno, jer još nema viška sredstava koja bi bila izdvojena za budžet”, rekao je Višković.

On je naveo da je u odnosu sa Vladom Federacije BiH /FBiH/ postignuto mnogo kompromisa, počevši od “Elektroprenosa”, koji je bio blokiran više od tri godine, iako je na njegovim računima bilo 180 miliona KM.

“Nedavno smo održali skupštinu akcionara, odblokirali smo investicije i prijem novih radnika. U investicije će biti uloženo oko 173 miliona KM, od čega Srpskoj pripada 42 odsto”, dodao je Višković.

Predsjednik Vlade Srpske je podsjetio i da su nedavno usvojeni novi koeficijenti za raspodjelu PDV-a, prema kojima Republici Srpskoj od juna do septembra pripada 34,55 odsto sredstava, što je najveći procenat od osnivanja Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Komentarišući stanje u Investiciono-razvojnoj banci /IRB/ Republike Srpske Višković je naglasio da su u posljednjih nekoliko mjeseci napravljeni značajni pomaci, da je IRB odradio svoju ulogu kako je trebalo i da je ogromna pomoć privredi u Srpskoj išla upravo posredstvom ove banke.

Govoreći o gradnji hidroelektrane “Buk Bijela”, Višković je naveo da već godinu dana traje procedura u vezi sa formiranjem zajedničkog preduzeća Republike Srpske i Srbije.

“Prije 15 dana potpisan je ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća između `Elektroprivrede Republike Srpske` i `Elektroprivrede Srbije`. Taj ugovor je upućen Konkurencijskom savjetu BiH, koji treba da ga odobri. Ne očekujemo nijedan problem po ovom pitanju, osim, možda, političkog”, smatra Višković.

On je naglasio da su pri formiranju zajedničkog preduzeća poštovane sve procedure, te da ne bi trebalo miješati politiku u pitanja koja znače razvoj zemlje i opstanak naroda.

Višković je izrazio očekivanje da će Konkurencijski savjet dati pozitivno mišljenje, nakon čega će biti registrovano zajedničko preduzeće u kojem Srbija učestvuje sa 51, a Republika Srpska sa 49 odsto kapitala.

“Time će biti stvoreni uslovi za početak pripremnih radovi na projektu za koji su riješeni imovinsko-pravni odnosi, gdje postoji građevinska i ekološka dozvola. U tom slučaju bismo sa projektom mogli početi u naredna dva mjeseca”, rekao je Višković.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Vlada odobrila amandmane na set zakona s ciljem poboljšanja privrednog okruženja

Sanita Jerković Ibrahimović

Višković: Do 2023. moguć oporavak privrednog rasta

Radio Brčko

Предсједник Владе РС-а Радован Вишковић данас у посјети Брчко дистрикту

Radio Brčko