RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Višković: Vlada će materijalno pomoći Kozarskoj Dubici i Kostajnici

Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio da će Vlada Srpske na današnjoj sjednici donijeti odluku da materijalno pomogne opštinama Kozarska Dubica i Kostajnica koje su pretrpjele štetu u zemljotresu, te ocijenio da su republičke institucije u prvoj reakciji nakon prirodne nepogode adekvadno odgovorile.

“Nemamo ljudske žrtve i zato možemo biti zadovoljni. LJudske živote ne možemo nadoknaditi, a materijalnu štetu možemo”, rekao je za ATV Višković koji je juče sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović posjetio ove dvije opštine koje su najpogođenije zemljotresom.

On je potvrdio da će danas stručnjaci iz Republičke direkcije za obnovu i izgradnju obići neke objekte, poput srednje škole ili zgrade opštine u Kostajnici i procijeniti da li su bezbjedni za dalju upotrebu i šta treba uraditi radi sanacije.

Višković je napomenuo da je nakon jučerašnjeg zemljotresa odlučeno da se završi prvo polugodište u ovoj školskoj godini u Republici Srpskoj, jer se nije htjelo rizikovati.

“Djeca su faktički na zimskom raspustu, pa ćemo iskoristiti to vrijeme za sanaciju, posebno školskih objekata”, rekao je Višković.

On je naglasio da će Vlada materijalno pomoći Kozarskoj Dubici i Kostajnici, da se stanovnicima tih lokalnih zajednica sanira šteta nastala u zemljotresu.

“U ovom momentu prioritet će biti građani i objekti za stanovanje, nalazimo se na kraju mjeseca gdje očekujemo i snježne padavine i sve nepogode i moramo učiniti sve da štetu na objektima stanonovanja saniramo”, naveo je on.

Višković naglašava da u Kostajnici ima određeni broj građana koji se plaše da se vrate u svoje domove zbog mogućnosti novog podrhtavanja tla, jer su geografski najbliži epicentru zemljotresa koji je bio u Petrinji u Hrvatskoj.

“Određeni broj građana čiji su objekti oštećeni smješten je u objekat koji je tokom pandemije virusa korona namijenjen kao prihvatni centar, a neki će prespavati kod rodbine i prijatelja. Razgovarao sam sa načelnikom Kostajnice Nikolom Janjetovićem da oni kojima je pričinjena šteta, na trošak Vlade Srpske iznajme stanove za život dok njihovi objekti ne budu dovedeni u stanje upotrebe”, rekao je Višković.

Višković smatra da su republičke institucije adekvatno odgovorile u svim nedaćama od poplava, velikih snježnih padavina, zemljotresa, nevremena, virusa korona…

“Učinili smo dosta da naše institucije, prije svih Civilna zaštita i Ministarstvo unutrašnjih poslova, vatrogasne jedinice i sve druge koje bi trebale da priskoče u pomoć, ostale smo doveli u nivo da mogu u svakom trenutku da na adekvatan način odgovore na svaku od katastrofa”, rekao je on.

Višković ističe da institucije Srpske imaju i po zakonu i svojim aktima razrađene planove.

“Zemljotres je registrovan u 12.20 časova, a već u 12.30 časova smo imali saopštenja kako da se građani ponašaju, da se smanji panika jer se tada mogu desiti i neke neželjene stvari. Adekvatno smo odgovorili i građani su imali zahvaljujući medijima sve informacije i znali su kako treba da se ponašaju i odgovore”, rekao je on.

Višković je poručio da svi treba da budu optimisti, da će ova teška godina ubrzo proći i da se treba okrenuti budućosti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Novalić-Višković: Nema mjesta panici zbog koronavirusa, sistem funkcionira

Radio Brčko

Вишковић похвалио рад Општинског одбора СНСД –а

Дејана Крстић

Вишковић: Нико са стране не може уредити будућност БиХ

Radio Brčko