RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Vlada Posavske županije izdvojila 1,25 milijuna KM za poljoprivredu

Vlada Posavske županije (PŽ) usvojila je odluku o usvajanju programa utroška sredstava utvrđenih županijskim proračunom za 2022. godinu, za poljoprivredu u iznosu od 1.250.000 KM.

Zaduženo je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (PŽ) da u okviru programa utroška sredstava iz granta za poljoprivredu utvrđenog županijskim proračunom za 2022. godinu, rasporedi sredstva za sufinanciranje jesenske sjetve 2021. godine i proljetne sjetve 2022. godine s ciljem ublažavanja povijesno visokih cijena goriva i repromaterijala, priopćeno je Vlade PŽ.

Županijska vlada tražit će od Vlade FBiH da se u okviru Programa novčanih potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022. godinu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva također predvide i rasporede sredstva za sufinanciranje ove dvije sjetve.

Također, Vlade PŽ tražit će od Federalne direkcije robnih rezervi što hitnije postupanje u implementaciji mjere potpore dodjele goriva poljoprivrednim proizvođačima.

“U posljednjih desetak godina, ovo je najskuplja sjetva te je zato potrebno žurno reagiranje, a osobito federalnog ministarstva kako mjere ne bi došle nakon sjetve kada je prekasno”, rekao je županijski ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić.

Vlada PŽ potvrdila je popis Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske, a koji se odnosi na poljoprivredne proizvođače koji su ostvarili županijsku novčanu potporu za biljnu proizvodnju u 2021. godini, kako bi se realizirala mjera o dodjeli goriva poljoprivrednim proizvođačima u Federaciji BiH (50 litara goriva po hektru).

Županijska vlada popis će dostaviti Federalnoj direkciji robnih rezervi.

Usvojena je i odluka o usvajanju programa utroška sredstava za razvoj poduzetništva, obrta i zadruga, za obveze ugovorene po višegodišnjim poticajima iz 2016., 2017.,2018., 2019.,2020., i 2021. godine u ukupnom iznosu od 427.325 KM.

Vlada PŽ dala je suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova PŽ za provođenje postupka javne nabavke uniformi i opreme za policijske službenike, a procijenjena vrijednost je 90.000 KM bez PDV-a.

Usvojena je i odluka o korištenju sredstava na ime sufinanciranja prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola s područja županije u iznosu od 340.000 KM, stoji u priopćenju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

RS: Za pšenicu i so 3,6 miliona KM, za poljoprivredu 14 miliona KM iz Kompenzacionog fonda

Radio Brčko

Otvoren 1. proljetni sajam sadnog materijala, sjemena i zaštitnih sredstava za poljoprivredu i šumarstvo

Sanita Jerković Ibrahimović

Обавјештење лицима која су се пријавила на Јавни позив по Програму самозапошљавања у пољопривреди 

Дејана Крстић