RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Vršnjačko nasilje u Nevesinju, svi učesnici će biti ispitani

O slučaju vršnjačkog nasilja u nevesinjskoj Osnovnoj školi “Risto Proroković” policija je obavijestila nadležno Okružno tužilaštvo u Trebinju, odakle smo dobili potvrdu da je dežurni tužilac naložio Policijskoj stanici Nevesinje da uzmu obavještenja od svih maloljetnih lica koja mogu da pruže informacije u vezi sa događajima, te da se prikupe eventualni drugi materijalni dokazi do kojih dođu.

Scene vršnjačkog nasilja u nevesinjskoj Osnovnoj školi “Risto Proroković” koje su dospjele i na društvene mreže uznemirile su javnost, a naročito roditelje i stanovništvo Nevesinja, pa je ovo bila i glavna tema Foruma za bezbjednost zajednice koji je održan u Nevesinju.

Na Forumu je jednoglasno usvojeno da se počinioci vršnjačkog nasilja adekvatno kazne, shodno disciplinskim mjerama koje donosi Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a koje su dužne provoditi sve škole, a školsko Nastavničko vijeće se obavezuje da do kraja provedu procedure ispitivanja ne samo ovog, nego i ranije registrovanog slučaja vršnjačkog nasilja u ovoj školi.

Od škole je zatraženo i da pojačaju preventivne mjere da do ovakvih incidenata ne bi ni dolazilo, odlučno odbacujući insinuacije da u gradu, pa i u školi, postoje zaštićeni i nedodirljivi, jer su se na društvenim mrežama pojavili napisi da su to djeca lokalnih moćnika, tajkuna, pa čak i nastavnika.

Takav stav je zauzela i direktorica škole Mara Šaran, ističući da škola kao i uvijek do sada osuđuje svaku vrstu nasilja i da u školi nema zaštićenih i nedodirivih.

“Nulta tolerancija je na bilo kakav oblik nasilja, tako da smo i ranije, a i u ovom slučaju preduzimamo sve preventivne mjere, odnosno, zakonom propisane procedure i mjere”, kazala je Šaran.

Za sada je izvjesno jedino to da akteri događaja neće sudski odgovarati jer su u pitanju maloljetnici mlađi od 14 godina, a u zakonu i ne postoji krivično djelo vršnjačko nasilje, ali se svakako moraju preduzeti određene mjere koje bi služile drugima za primjer.

Radi se o dva odjeljenja sedmog razreda osnovne škole, u jednom je prijavljeno nasilje nad četiri učenika od strane osam učenika, a u drugom odjeljenju izvršeno je nasilje nad jednim učenikom od strane drugog učenika, o čemu postoji video snimak.

Dvojica dječaka čija je tuča snimljena i za čije bi postavljanje na društvene  mreže takođe neko morao snositi odgovornost, navodno su školski drugovi koji su i toga dana zajedno otišli u školu, ali su se i nakon tuče, koja se desila prije mjesec dana, a tek nedavno dospjela na društvene mreže, njih dvojica nastavili družiti.

“Naloženo je da se postupi po nalogu Tužilaštva i da se identifikuju sva lica sa snimka i da od djece u prisustvu roditelja i socijalnih radnika budu uzete izjave i da se izuzmu dokazi u ovom slučaju. Nakon tih radnji Tužilaštvo će preduzeti naredne korake”, kazao je portparol Tužilaštva Srđan Vukanović za Top portal.

Foto: Ilustracija

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Bivši vaterpolista “Partizana” i “Crvene zvezde” priznao da je polno uznemiravao Nevesinjke

Radio Brčko

СИПА ухапсила осам особа због ратних злочина на подручју Невесиња и Мостара

Radio Brčko

Brčko: Upriličeno predavanje o prevenciji vršnjačkog nasilja

Radio Brčko