RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Zajedno smo jači: Evropska unija solidarno uz Bosnu i Hercegovinu i u teškim vremenima

Visokokvalitetna i neophodna medicinska oprema koju je Evropska unija donirala Bosni i Hercegovini svakodnevno se isporučuje bolnicama širom zemlje. Oprema nabavljena u skladu s procedurama nabavke Evropske unije uključuje respiratore, ultrazvučne i rendgen aparate te značajne količine zaštitne medicinske opreme neophodne medicinskom osoblju koje se svakodnevno suočava sa novim izazovima.

“Respiratori su potrebni ne samo za liječenje pacijenata koji su oboljeli od najtežeg oblika COVID-19 već i kod liječenja disajnih slabosti. Takvim pacijentima respirator spašava život, tako da je ova donacija od velikog značaja za rad naše službe i svakako doprinosi unapređenju zdravstvene zaštite koju pružamo pacijentima,” ističe Draženka Tešić iz bolnice “Sveti Vračevi” u Bijeljini. Predstavnici bolnice dodaju da su i do sada imali odličnu saradnju sa Evropskom unijom u Bosni i Hercegovini, a dva nova respiratora značajno unapređuju nivo zdravstvene zaštite najveće zdravstvene ustanove u Semberiji.

Evropska unija je u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv COVID-19 donirala nabavku neophodne medicinske opreme bolnicama širom Bosne i Hercegovine u sveukupnoj vrijednosti od 7 miliona eura. Prvi respiratori, rendgen aparati te ostala medicinska i zaštitna oprema uručena je bolnicama u Bosni i Hercegovini već krajem marta, u samom jeku epidemije.

Prijedorskoj bolnici “Dr Mladen Stojanović “ dostavljena su tri aparata, od kojih će, prema riječima načelnika Službe za anesteziju, najviše koristi imati upravo pacijenti kojima je neophodna mehanička ventilacija u liječenju vrlo ozbiljnih stanja. “Prvo nam je isporučen anesteziološki aparat koji je značajan po tome da se može koristiti i kao respirator u slučaju potrebe. Ovaj aparat nam je značajan i po tome što je postojeća oprema već deset godina stara. U drugoj isporuci su nam dostavljena dva respiratora, njihov značaj je u tome što se mogu koristiti za neinvazivnu ventilaciju pacijenata. Jako smo zahvalni EU na donaciji medicinske opreme i nadamo se da će se saradnja nastaviti i dalje,” rekao je dr. Radenko Jungić.

Medicinska oprema je do sada isporučena kliničkim centrima u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli kao i bolnicama širom Bosne i Hercegovine, uključujući Zvornik, Doboj, Konjic, Livno, Nevesinje, Bihać, Sanski Most, Gradišku, Zenicu, Tešanj i druge gradove, čime je značajno unaprijeđen kapacitet i spremnost medicinskog osoblja za svakodnevni rad u veoma teškim i nepredvidivim uvjetima. Evropska unija kroz ovaj projekat osigurava instaliranje opreme i obuku medicinskog  osoblja za rad na doniranim aparatima.

Dr Zoran Karlović, načelnik Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje Sveučilišne kliničke bolnice Mostar kaže da je svaka donirana oprema vrlo vrijedna, kako sa stanovišta unapređenja nivoa zdravstvene zaštite same zdravstvene ustanove, tako i sa stanovišta edukacije ljekara i osoblja. “COVID-19 je oboljenje koje se mijenja. Mijenja se u kratkom vremenskom period od lakše do teške ili kritičke kliničke slike, a sada se mijenja i dob bolesnika. Svaka oprema koja je dobra, a s karakteristikama koje su nama zadovoljavajuće, sigurno nam je neophodna i nikada nije višak. Mi moramo imati kompenzacijske mehanizme jer nikad ne znamo koliko možemo imati pacijenata,” naglašava dr. Karlović.

Isporuka visokosofisticirane medicinske i zaštitne opreme koju Evropska unija donira medicinskim ustanovama u BiH  nastavit će se i u narednom periodu u skladu s potrebama na terenu. Nabavka isporuka opreme se realizuje u okviru projekta koji finansira Evropska unija, a provodi UNDP u Bosni i Hercegovini.

Za više informacija molimo posjetite www.europa.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

IOM – Iseljavanje iz Bosne i Hercegovine poprimilo alarmantne razmjere

Radio Brčko

Brkić: Usvojeno više od 400 dokumenata

Radio Brčko

BiH po smrtnosti od COVID-a prva u regionu, osma u svijetu

Radio Brčko