RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Dva muškarca iz Sarajeva optužena za razbojništvo

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Ermina Rešidovića (32) i Eldina Kadrića (33), obojica iz Sarajeva, zbog sumnje da su prije godinu dana počinili razbojništvo u poslovnici Lutrije BH u Brčkom.

Oni su optuženi su da su 29. avgusta 2019. godine radi sticanja imovinske koristi, uz prijetnju pištoljem radnici, počinili razbojništvo u poslovnici Lutrije BH u Ulici Bulevar mira, u centru grada. Kako se navodi u optužnici, unutra je prvi ušao Kadrić prikazavši se kao igrač, a u stvari s ciljem da izvidi stanje u samom objektu, a potom je Rešidovića obavijestio mobitelom kakvo je stanje. Sumnja se da je nakon toga prvooptuženi, maskiran i sa rukavicama, držeći pištolj u rukama, ušao u objekat i uz prijetnu i povike od radnice oduzeo dnevni pazar u iznosu od 903,00 KM.

Nakon sprovedene istrage, Tužilaštvo Distrikta podiglo je optužnicu protiv Rešidovića i Kadrića za krivično djelo razbojništva (iz člana 283 stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i dostavilo je Osnovnom sudu na daljnji postupak gdje je u cjelosti potvrđena. Pred ovim sudom u toku je postupak i za razbojništvo počinjeno 6. januara ove godine nad radnicom sportske kladionice Bet Live u brčanskom naselju Dizdaruša. Osumnjičeni su i u ovom slučaju brzo okriveni, a prema optužnici podignutoj samo dvadest dana kasnije, tri počinioca su maskirani i sa noževima ušli unutra i uz prijetnje radnici oduzeli novac u iznosu od 2.226,21 KM. Sumnja se da je četvrti osumnjičeni u međuvremenu nedaleko držao vozilo u pogonu kojim su se zatim sve četvorica udaljili u pravcu Čelića.

Tokom prošle i tekuće godine ovo tužilaštvo je u pet slučajeva razbojništva izvršenih na ovom području podiglo optužnice protiv osmero lica. Na zatvorske kazne pravosnažno su osuđena petorica optuženih, među kojima je i Samir Tufekčić, kome je među procesuiranim licima izrečena najveća kazna. Podsjetimo, on je za razbojništvo na benzinskoj pumpi Karamujić u Vitanovićima iz decembra 2018. godine kažnjen zatvorom od pet godina i šest mjeseci. Njegov saizvršilac i on upali su tada maskirani unutra pri čemu je Tufekčić uz prijetnju pištoljem zadao više udaraca radniku na pumpi, dok je drugi iz kase oduzeo novac u iznosu od 910 KM.

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Optužen za iskorištavanje maloljetne supruge

Radio Brčko

У Брчком се данас обиљежава Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Миљана Ђурђевић

U Brčkom danas registrovana dva nova slučaja virusa korona

Radio Brčko