RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Zvizdić uputio apel VM BiH: Hitno usvojite ekonomske mjere na nivou BiH

Iako je evidentno da je širenje koronavirusa u BiH, regionu, EU i čitavom svijetu dovelo do zabrinjavajućeg usporavanja i zastoja privrednih aktivnosti i jasno detektovanih i mjerljivih posljedica za brojne sektore bh. ekonomije, teško je shvatiti zašto Vijeće ministara BiH još nije donijelo niti jednu konkretnu mjeru za ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom – upozorio je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

– A upravo se u ovakvoj epidemiološkoj, zdravstvenoj i ekonomskoj krizi, koja nije pojedinačno pogodila bh. entitete, nego BiH u cjelini, očekivala vodeća uloga Vijeća ministara koje je moralo biti ključni koordinator urgentnih preventivnih, zdravstvenih i ekonomskih mjera kojima bi Bosna i Hercegovina bila posmatrana kao jedinstven prostor zaštite javnog zdravlja svih građana i ukupne bh. ekonomije – rekao je Zvizdić za Fenu.

Po njegovim riječima, to se nažalost nije dogodilo, iako je Vijeće ministara BiH imalo dobar primjer u radu Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća koje je, sa ministrom sigurnosti Fahrudinom Radončićem na čelu uradilo, te radi kvalitetan i odgovoran posao.

– Zbog toga nije jasno zašto na nivou Vijeća ministara BiH ne postoji i Koordinaciono tijelo za ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom, zašto još uvijek nije usvojen set ekonomskih mjera iz nadležnosti institucija BiH i zašto se ne harmoniziraju mjere koje usvajaju niži nivoi vlasti? – naveo je.

– Brojna su pitanja na koja još nemamo razumne odgovore pretočene u konkretne mjere: Zašto VM BiH, odnosno Predsjedništvo BiH još nije usvojilo i u parlamentarnu proceduru uputilo Budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu? Zašto za minimalno naredna tri mjeseca nije prolongirano ili pomjereno plaćanje PDV-a za kraj mjeseca? Zašto se, u koordinaciji sa CBBiH i entitetskim agencijama za bankarstvo, nije spustila stopa obaveznih rezervi za banke i time povećala likvidnost banaka, a time i mogućnost urgentnog plasmana neophodnih finansijskih sredstava pod najpovoljnijim uvjetima? Zašto nisu usvojene urgentne mjere carinske politike koje bi olakšale uvoz neophodnih medicinskih, farmaceutskih i prehrambenih proizvoda? – upitao je.

Zvizdić dalje postavlja pitanja da li je uspostavljen nesmetan protok roba i sirovina neophodnih za funkcioniranje ključnih privrednih grana u BiH, zašto umjesto tzv. entitetskih nabavki, nije uspostavljen državni model efikasnog preuzimanja i distribucije finansijskih sredstava i neophodne opreme koju ćemo dobiti od međunarodnih finansijskih institucija ili evropskih fondova.

– Dakle, čitav je niz pitanja, prijedloga, sugestija i očekivanja ugroženih sektora i privrednih subjekata, na koja nemamo nikakvu konkretnu reakciju sa nivoa Vijeća ministara BiH. Zbog toga ponovo pozivam Vijeće ministara BiH da u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, postupi odgovorno i odmah formira i Koordinaciono tjelo za otklanjanje ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, te da hitno usvoji i realizira set ekonomskih mjera i aktivnosti koje bi primarno omogućile realizaciju usvojenih mjera u cilju zdravstvene zaštite građana, kao i prijeko potrebno očuvanje i postepenu normalizaciju privrednih tokova kako bi zaštitili bh. ekonomiju i sačuvali radna mjesta – zaključio je Zvizdić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Zvizdić: Sigurno ćemo nadvladati i ovu krizu

Radio Brčko

Zvizdić: Kandidatski status će donijeti jednu novu evropsku energiju za BiH

Radio Brčko

Zvizdić-Ebibi: BiH i Sjeverna Makedonija imaju isti cilj, priključenje EU

Дражен Ристић