RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Policija Distrikta: Migranti ne ugrožavaju sigurnost građana

Nakon žalbi mještana MZ Novo Brčko, Policija Distrikta je potvrdila da su ove godine po prijavama mještana ovog naselja, imali devet evidentiranih slučajeva postupanja u vezi sa migrantima.

Zamjenik šefa Policije, Senad Jašarević rekao je kako su od šest zaprimljenih prijava građana, tri potvrđene, te je pronađeno ukupno 18 migranata. Jedna prijava je zaprimljena od strane Urgentnog centra brčanske Bolnice, te dva slučaja neposrednog uočavanja migranata od strane policijskih službenika.

Jašarević je naglasio kako, unatoč pritužbama građana, u Novom Brčkom, kao i u cijelom Distriktu, ne postoji problem s migrantima koji bi trebao izazvati veću uznemirenost građana.

Senad Jašarević, zamjenik šefa Policije Brčko distrikta BiH

Prema njegovim riječima, migranti koji pristignu u Distrikt se evidentiraju, te se zadržavaju najviše 24 sata, a potom se s autobusne stanice u naselju Novo Brčko transportiraju u migrantske centre u BiH. No, sama lokacija ove autobusne stanice i predstavlja glavni problem koji izaziva nesigurnost ovdašnjih mještana.

„Od trenutka uočavanja do njihovog odlaska, migranti se nalaze pod nadzorom policijskih službenika Policije Brčko Distrikta BiH. S obzirom na to da je autobusna stanica locirana na području MZ Novo Brčko, razumljiv je osjećaj pojedinačne nesigurnosti građana, uočavanje manjih ili većih grupa migranata. No, na osnovu evidencija Policije, odgovorno tvrdim da na području Brčkog ne postoji problem s migrantima koji bi trebao izazvati veću uznemirenost građana“, ističe Jašarević.

U prilog sigurnosti stanja po pitanju migranata na našem području, dodao je kako je u posljednje tri godine zabilježeno samo jedno kazneno djelo učinjeno od strane dvojice migranata.

Tijekom ove godine, na području Distrikta evidentiran je 91 migrant, što predstavlja neznatno povećanje u odnosu na prethodnu godinu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Oko 200 migranata vraćeno sa bugarske granice, a 15 privedeno

Radio Brčko

Novi sukob migranata u Bihaću, jedna osoba teže povrijeđena i smještena u bolnicu

Radio Brčko

Velika Kladuša: Migrant teško povrijeđen u požaru koji je podmetnuo u Policijskoj stanici

Radio Brčko