RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Počela nova školska godina u Brčko distriktu

U petnaest osnovnih i četiri srednje škole na području Brčko distrikta jutros je počela nova školska godina uz poštivanje svih epidemioloških mjera i protokola za izvođenje nastave koje je ranije donio Krizni štab. Šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH Senad Osmanović danas je posjetio Petu osnovnu školu, područnu školu Brod, te tamošnjim učenicima i nastavnicima poželio sretan početak nove školske godine.

Jutros je počela nastava za 5.993 učenika u osnovnim i 2.870 učenika u srednjim školama na području Distrikta  u tradicionalnom obliku uz pridržavanje epidemioloških mjera i nije registrovan nijedan problem.

„Krizni štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH donio je epidemiološke mjere u smislu držanja socijalne distance u učionicama, rasporeda sjedenja, obavezna je dezinfekcija ruku koju vrše uglavnom prosvjetni radnici svojim učenicima. Također, učenici i nastavnici moraju mjeriti temperaturu prije polaska u školu. Temperaturni kartoni su podijeljeni i tu će roditelji prije polaska u školu svojoj djeci mjeriti temperaturu, upisivati i potpisivati kazao je Osmanović.

On je podsjetio da, za vrijeme trajanja nastave, učenici nisu obavezni da nose maske, osim u javnom prevozu koji je od danas u funkciji.

“Također, nastavnici će nositi vizire u učionicama i ovo sve radimo u skladu s naredbama Kriznog štaba s ciljem sprječavanja širenja pandemije“, kazao je Osmanović, dodajući da ukoliko se kod djeteta potvrdi korona virus, ono će biti izolovano dok će ostatak odjeljenja redovno ići na nastavu.

Učitelji imaju obavezu da nose vizire tokom nastave

„Prema izvještaju direktora koje od jutros dobijamo sa terena za sad nisu evidentirani veći problemi u izvođenju nastave. Školski prevoz funcioniše tako da je jutros evidentiran izostanak samo tri učenika u Gimnaziju i tri učenika su zbog povišene temperature vraćeni iz Prve osnovne škole“, kazao je Osmanović

Direktor Pete osnovne škole Mirza Fazlović kazao da su i u ovoj školi učenici jutros krenuli na nastavu bez većih problema, te da je u područnoj školu Brod danas svoje osnovno školovanje započelo 26 prvačića.

Čestitku povodom početka nove školske godine svim učenicima, njihovim roditeljima, te zaposlenima u obrazovanju je uputio i gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić ističući da je pred svima nama još jedna školska godina puna izazova, puna napornog rada na sticanju znanja i potrebnih vještina.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Budući srednjoškolci mogu da biraju između 39 zanimanja

Mirsad Arnautović

Нова школска година у РС-у почиње 1. септембра, часови ће трајати по 45 минута

Radio Brčko

Počinje izgradnja sportske dvorane za školu u MZ Brod

Mirsad Arnautović