RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Dotrajalost cjevovoda uzrok učestalog zastoja u vodoopskrbi

Pojedini zastarjeli dijelovi sustava vodoopskrbe u Brčko distriktu te dotrajali gradivni materijali, osnovni su uzroci pucanja vodovodnih cijevi što dovodi do izljeva vode, te nerijetkog prekida vodoopskrbe kućanstava, kao posljedice.

Naime, početci 220 km duge vodovodne mreže kojim danas upravlja radna jedinica Vodovod i kanalizacija u JP „Komunalno“, datiraju iz 1958. godine, a dio njih čine azbest-cementne cijevi u dužini od 30 km, te cijevi od PVC materijala u dužini od 40 km čiji je životni vijek istekao, te su dionice gdje se protežu ovakve cijevi, preporučene kao prioritet za zamjenu.

„Ovakvi materijali su podložni pucanju i lomljenju, te s vremenom, s njihovim starenjem, možemo da očekujemo učestalije havarije“, rekla je v.d. šefa RJ Vodovod i kanalizacija Nataša Katanić.

V.d. šefa RJ Vodovod i kanalizacija Nataša Katanić

Ona je istaknula kako JP „Komunalno“ nastoji svim korisnicima osigurati kvalitetnu opskrbu vode, ali kako trenutni vodovodni sustav nije savršen, te se izljevi vode, odnosno havarije, događaju učestalo, samo u manjem obujmu.

„To je mehanizam na kojem se svakodnevno dešavaju havarije. Tijekom prošle godine imali smo oko 220 sanacija na vodovodnoj mreži te preko 500 u vodovodnom oknu. Naše zaposlenike može se svakodnevno vidjeti u gradu, na različitim područjima. Mi postupamo kako po prijavi korisnika, tako i sami vršimo intenzivne aktivnosti na lociranju curenja“, kazala je Katanić.

Kako bi se unaprijedio vodovodni sustav, Vlada Brčko dstrikta će i ove godine iz Proračuna izdvojiti određenu količinu financijskih sredstava namijenjenu za rekonstrukciju vodovodne mreže na pojedinim dionicama, što je nedavno potvrdio i predstojnik Odjela za komunalne poslove Majazudin Vehabović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: U toku rekonstrukcija i čišćenje cjevovoda na Bukvičkom platou

Mirsad Arnautović