RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Pronađene i uklonjene značajne količine minsko-eksplozivnih naprava

Pripadnici Jedinice za uklanjanje eksplozivnih sredstava i brzi odgovor Odsjeka civilne zaštite Brčko od početka ove godine zabilježili su 15 poziva od strane građana i Policije Brčko distritka BiH tokom kojih su uklonjene značajne količine minsko-eksplozivnih naprava. Aktivnosti su sprovedene pretežno na ruralnim područjima.

„Plan je da se ove godine Brčko distrikt u potpunosti očisti od mina  čime će se smanjiti rizična površina, ali mi ćemo nažalost i dalje pronalaziti eksplozivna sredstva ili predmete koji svojim izgledom podsjećaju na ubojita sredstva, zbog čega pozivamo građane da pronalazak odmah prijave na Operativno-komunikacijski centar na broj 121“, rekao je Nebojša Stjepanović, šef Jedinice.

 

Prema njegovim riječima zabilježena je i dobrovoljna predaja, te je podsjetio građane koji žele dobrovoljno predati minsko-eksplozivne naprave da neće krivično odgovarati i zagarantovana im je anonimnost.

„Najviše aktivnosti oko uklanjanja minsko-eksplozivnih naprava imamo kada su toku radovi na njivama u proljeće i jesen, te kada se izvode poljoprivredni radovi“, dodao je Stjepanović.

Eksplozivna sredstva koja pronalaze pripadnici Jedinice za uklanjanje eksplozivnih sredstava i brzi odgovor pretežno datiraju iz proteklog rata dok su zabilježeni pronalasci i iz Drugog svjetskog rata. Akcija masovnog uništavanja pronađenih naprava opasnih po život sprovest će se i ove godine na vojnom poligonu Oružanih snaga BiH na Manjači.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Цивилна заштита активно учествује у борби против вируса корона

Дражен Ристић

Odsjek Civilne zaštite otvorio nove prostorije na bescarinskoj zoni

Mirsad Zahirović

Припадници брчанске Цивилне заштите учествовали на курсу о јачању капцитета цивилне заштите БиХ

Дејана Крстић