RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Svečana akademija u Brčkom povodom Dana nezavisnosti BiH

U prepunom Domu kulture Brčko sinoć (1.3.2019.) je upriličena Svečana akademija povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Gost Akademije bio je historičar dr. Adnan Jahić, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, koji je prisutnima donio retrospekciju značajnih historijskih činjenica koje bacaju svjetlo na trnoviti put BiH u smislu osamostaljenja i stvaranja nezavisnosti u 1992. godini.

Adnan Jahić

Jahić smatra da su ta podsjećanja jako važna, s obzirom na to da je na temelju tih pravno-političkih stečevina u doba socijalizma BiH imala puno pravo da donese jednu potpuno legalnu i legitimnu odluku, 25. januara 1992. godine, o raspisivanju republičkog referenduma građana BiH sa ciljem utvrđivanja statusa zemlje u procesu disolucije Jugoslavije.

“Ja sam želio da podsjetim na taj jedan slijed događanja tokom 20. stoljeća gdje se, BiH nakon raspada multinacionalnih carstava, suočila sa nekim kritičnim trenucima svoje novije historije u smislu negiranja BiH kao zemlje društva i kulture u periodu 1918. do 1943. godine. I taj jedan obrat koji se desio u Drugom svjetskom ratu kad se počinje profilirati jedna drukčija politika, jedna drukčija percepcija BiH kao zemlje koja ima pravo na svoj subjektivitet i svoj državni, pravni, kulturni i svaki drugi razvoj u sklopu jugoslavenske federacije”, kazao je on u izjavi za medije..

Ernad Osmić

Ernad Osmić, predsjednik UG „Stećak“ Brčko, koji je bio suorganizator Akademije, naveo je da je u kulturnom dijelu programa, kroz nastup KUD „Bijela“ i Ansambla pjesama i igara Preporoda Brčko poslana jedna snažna poruka o zajedništvu i pronalaženja onih elemenata koji nas u aktuelnoj društvenoj zbilji spajaju.

U okviru Akademije objavljeni su rezultati konkursa za najbolju amatersku fotografiju Brčkog pod nazivom “Volim Brčko, Volim Bosnu i Hercegovinu, raspisanog povodom Dana nezavisnosti, čiji organizator je bilo brčansko Udruženje demobiliziranih boraca Armije Republike BiH 1992-1995.

Prvo mjesto podijelili su Zerina Kurtović i Miralem Habibović, drugo mjesto pripalo je Fuadu Sinanoviću, dok je za treću izabrana fotografija Armina Hukičevića. Njima je predsjednik komisije za odabir najboljih fotografija na konkursu Mehmed Mehmedović uručio novčane nagrade.

Voditeljica programa Sanita Jerković Ibrahimović upoznala je prisutne sa najvažnijim činjenicama vezanim za Dan nezavisnosti BiH, uz puštanje isječka dokumentarnog filma o dešavanjima u BiH koja su kulminirala raspisivanjem referenduma o nezavisnosti i otcjepljenjem BiH od Jugoslavije.

Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH završava se u nedjelju Turnirom u malom nogometu za veterane, čiji je početak zakazan za 10 sati u sportskoj dvorani Tehničke škole.

Organizatori ovih aktivnosti su Udruženje “Stećak”, Sportsko društvo “Veterani 92” i Koordinacija boračkih udruženja Armije RBiH Brčko.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Danas se obilježava Međunarodni dan mira

Radio Brčko

Brčko: Čestitka dopredsjednika Skupštine povodom Dana neovisnosti BiH

Radio Brčko

Obilježena 17. godišnjica od smrti prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića

Radio Brčko