RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Akcija „LISAC“: Određen pritvor osumnjičenom inspektoru u Policiji Brčko distrikta BiH

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor inspektoru Policije Brčko distrikta BiH J.J. (45)*, koji je uhapšen u ponedjeljak, zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj i nedozvoljeno držao oružje. Pritvor osumnjičenom određen je zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivično gonjenje i da će uticajem na svjedoke ometati krivični postupak.

Tužilaštvo Distrikta otvorilo je istragu protiv J.J., višeg istražioca u Jedinici Kriminalističke policije u Brčkom, zbog sumnje da je iskorištavanjam svojih ovlaštenja tražio i uzeo novac od osobe za koju je saznao da je posjedovala zabranjeno oružje. On se sumnjiči da je u julu, kao i na dan hapšenja, od nje tražio i uzeo novac da bi, kako joj je uporno tvrdio, izbjegla zatvorsku kaznu. Ona mu je, sumnja se, najprije dala 2 000,00 KM, koliko je prvobitno imala, da bi mu po povratku iz inostranstva predala preostali traženi iznos od 14 000,00 KM – navedeno je u prijedlogu za određivanje pritvora. Osim toga, Tužilaštvo ga sumnjiči i da je u kući i pomoćnom objektu u Brčkom on sam upravo nedozvoljeno držao više komada automatskih pušaka, jedan pištolj, te veći broj pripadajuće i razne druge municije.

Nakon što je primjenom posebnih istražnih radnji otkriven, J.J. je lišen slobode u ponedjeljak, 14. oktobra, u okviru akcije kodnog naziva “Lisac”, dok je sutradan predat Tužilaštvu radi daljnjeg krivičnog gonjenja. Tužilaštvo je, odmah nakon jučerašnjeg ispitivanja, predložilo određivanje pritvora osumnjičenom ocjenjujući da postoji bojazan da će boravkom na slobodi uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, kao i naročite okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke. Po ovom tužilačkom prijedlogu njemu je danas rješenjem Osnovnog suda Brčko distrikta BiH izrečena mjera pritvora u trajanju od mjesec dana.

Tužilaštvo, u daljnjoj saradnji s Policijom, nastavlja intenzivnu istragu i krivično gonjenje J.J. usmjereno na dokazivanje krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja (iz člana 377 stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisnom kaznom zatvora od jedne do 10 godina i nedozvoljenog držanja oružja (iz člana 365 stav (1) Krivičnog zakona) za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju do tri godine.

_____________________________________________________________

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Tužilaštvo izjavilo žalbu na presudu za ubistvo Slavena Marčete

Radio Brčko

Brčko: Na prijedlog Tužilaštva osumnjičenom A.B. jednomjesečni pritvor

Radio Brčko

Milić: Što hitnije utvrditi okolnosti pod kojima je izgorjelo auto poslanika Uroša Vojnovića

Radio Brčko