RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Pritvor migrantu iz Maroka osumnjičenom za produženo krivično djelo krađe

Foto: Arhiva

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je pritvor migrantu iz Maroka Y.D. (26)*, uhapšenom prije tri dana u ovom gradu zbog produženog krivičnog djela krađe. Jednomjesečni pritvor određen mu je usljed okolnosti koje ukazuju na opasnost od njegovog bjekstva.

Pod nadzorom ovog tužilaštva, Policija Brčko distrikta BiH krajem prošle sedmice uhapsila je Y.D., državljanina Kraljevine Maroko, koji više od dvije i po godine ima prijavljeno boravište u migracionom centru u Hadžićima. Sumnja se je on 19. novembra u Ulici Miroslava Krleže, u centru Brčkog, iz dva nezaključana automobila oduzeo zatečeni novac, najprije 400,00 KM iz vozila marke Audi, a potom i manji iznos iz automobila Seat Ibiza.

Pošto ga je istog dana Policija lišila slobode,Y.D. je sutradan uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost Tužilaštva Distrikta, gdje je ispitan u svojstvu osumnjičenog. Zbog sumnje da je počinio produženo krivično djelo krađe (iz člana 280 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), te usljed opasnosti od bjektsva, Tužilaštvo je u zakonskom roku predložilo da se osumnjičenom izrekne mjera pritvora. Ocijenivši tužilački prijedlog u cijelosti osnovanim, Osnovni sud Distrikta odredio je pritvor za Y.D. u trajanju od jednog mjeseca, računajući od dana hapšenja. Na rješenje o određivanju pritvora osumnjičeni može izjaviti žalbu Apelacionom sudu Distrikta.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Tužilaštvo Brčko: Povećana kazna osuđenom za krađu automobila

Radio Brčko

Tužilaštvo Brčko distrikta: Nakon sporazuma Jasminu Kantiću godina i dva mjeseca zatvora za teške krađe                      

Radio Brčko

Milić: Što hitnije utvrditi okolnosti pod kojima je izgorjelo auto poslanika Uroša Vojnovića

Radio Brčko