RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Ambasador Rumunije u BiH Anton Pacuretu posjetio Privrednu komoru Brčko distrikta

Ambasador Rumunije u BiH Anton Pacuretu posjetio je Privrednu komoru Brčko distrikta gdje je održao sastanak sa rukovodstvom Komore. Sa ambasadorom Pacuretu sastali su se predsjednik Privredne komore Sanela Hadžajlić, predsjednik Upravnog odbora Aleksandar Vujičić i predsjednik Nadzornog odbora Damir Pančić.

Pacuretu je naglasio da je veoma značajna bilateralna saradnja i direktan kontakt Privredne komore Brčko distrikta BiH sa Privrednom komorom Rumunije. Ambasador je upoznat sa radom brčanske komore i poručio je da nema prepreke u saradnji Privredne komore Brčko distrikta BiH i Rumunije.

U razgovoru sa predstavnicima lokalne Privredne komore amabasador  je objasnio da u Rumuniji postoji Privredna komora Rumunije sa sjedištem u Bukureštu koja je povezana sa ostalim komorama, sa oko 40 njih,  koje su raspoređene  po distriktima u Rumuniji. Na sastancima koje je ambasador održao sa Privrednim komorama Republike Srpske i Federacije BiH vezano za grane privrede koje bi bile u zajedničkom interesu komora navedene su: transport, avijacija, poljoprivreda, vinarstvo i turizam.

Kao polaznu tačku saradnje, predsjednica Privredne komore Brčkog predložila je da se napravi lista kompanija koje su zainteresovane za saradnju, posebno za B2B tip saradnje i da su poljoprivreda, proizvodnja sirovih materijala, ulja, šećera, turizam, metalska i drvna industrija i proizvodnja namještaja glavni segment privrede u Brčko distriktu BiH. Ambasador je izjavio da će listu sa profilima kompanija iz Brčko distrikta BiH koje su zainteresovane za saradnju, preko atašea za trgovinu sa sjedištem u Beogradu, distribuirati u sve privredne komore u Rumuniji sa ciljem dijeljenja poslovnih informacija.

Ambasador Rumunije je izjavio i da je impresioniran Lukom u Brčko distriktu BiH, kranom i pristupnom prugom koji su fazi rekonstrukcije i da bi bila šteta da se potencijal geografskog položaja Brčkog ne iskoristi. Ujedno, istakao je važnost plasiranja konkretnih bilateralnih projekata. U razgovoru je zaključeno da će trenutna kriza dostići svoj vrhunac u narednom periodu, te da će izvori energije biti značajna poteškoća u razvoju privrede. Na kraju sastanka, sa porukom „Let's do busniess“ ambasador je rekao de je Rumunija ogromno tržište koje treba da se iskoristi.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Изабрано ново руководство Привредне коморе Брчко дистрикта

Vladimir Matijević

Efikasnije, brže i ekonomičnije: Alternativni načini rješavanja privrednih sporova

Radio Brčko