RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

“Beba više”: Da li je moguće očuvati kvalitet zuba u trudnoći i kako se boriti sa dijabetesom u ovom stanju?

U organizaciji brčanskog Udruženja “Beba više” danas je, u prostorijama Omladinskog centra, održana tribina pod nazivom “Podrška ženama” na kojoj su stručnjaci govorili o očuvanju kvaliteta zuba u trudnoći, dijabetesu, te značaju umrežavanja i rada pacijentskih udruženja u Distriktu.

Tim povodom je doktorica Danijela Šmitran, stomatolog, svim trudnicama poručila da je kvalitet zuba, itekako, moguće očuvati samo ako se povede računa o par bitnih pitanja.

„Prije svega je potrebno redovno održavanje zuba odnosno pravilna oralna higijena, a zatim odlazak na redovne kontrole kod stomatologa i to, s obzirom da se trudnoća dijeli na tri tromjesečja, najmanje jedanput u tromjesečju. Stomatolog će pojasniti kako treba održavati oralnu higijenu u slučaju kada trudnica ima povraćanje, zatim koja su najbolja sredstva za održavanje higijene i mnoge druge stvari“, rekla je doktorica Šmitran.

O dijabetesu u trudnoći je govorio Đorđe Vuković, predsjednik Udruženje dijabetičara Brčko distrikta koji je pojasnio da, kada se govori o dijabetesu u trudnoći, postoje one žene koje već imaju dijabetes, a planiraju trudnoću, te one kod kojih se ovo oboljenje otkrije u trudnoći, a koje se tada naziva gestacijski dijabetes.

U prvom slučaju je, kaže on, potrebno da žena prije trudnoće povede računa o svom zdravlju, a u drugom da se formira grupa stručnjaka koja će pratiti stanje trudnice i odrediti adekvatnu terapiju kako bi trudnica na svijet donijela zdravo dijete.

Današnja aktivnost je bila još jedna od mnogobrojnih koje provode članovi Udruženja “Beba više”, a ovaj put su im podršku pružili predstavnici jedne mikrokreditne organizacije, privatne stomatološke ordinacije i članovi Udruženja dijabetičara u Brčkom.

Predsjednik Udruženja “Beba više”, Željko Lazarević, za budući period najavljuje nove aktivnosti koje će, između ostalog, ponovo biti usmjerene na pomoć i podršku trudnicama Brčko distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Fond zdravstvenog osiguranja sa 150. 000 KM godišnje pomaže vantjelesnu oplodnju

Suvad Alagić

Brčko: Udruženje “Beba više” pozdravlja realizaciju projekta eBeba

Radio Brčko

Uskoro u Brčkom: Škola za trudnice “Beba više”

Radio Brčko