RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Birokracija zaustavila ulazak humanitarne pomoći u BiH!

Na graničnom prijelazu kod Orašja dešava se prava drama. Naime, nekoliko desetina kamiona i kombija humanitarne pomoći iz Njemačke, Austrije i drugih zemalja, koju su prikupili građani BiH u dijaspori, od ponoći čekaju da dobiju dozvolu ulaska u zemlju. Ogorčeni su i prijete nasilnim prolaskom kroz granični terminal. Na licu mjesta je mnogo novinarskih ekipa, interveniraju predstavnici lokalnih uprava i Crvenog križa. Sve se dešava zbog birokratske carinske procedure.

Glasnogovornik Direkcije za indirektno oporezivanje BiH, Ratko Kovačević, u izjavi za Radio Brčko je kazao da je problem nastao zato što građani koji su povezli humanitarnu pomoć u BiH nemaju kompletiranu carinsku dokumentaciju. On tvrdi da prvenstveno nemaju potvrdu humanitarne organizacije kojoj nose pomoć da ih prima, te da nemaju potrebnu specifikaciju kompletne robe koju voze. Rekao je da Direkcija za indirektno oporezivanje sada poziva sve humanitarne organizacije u BiH koje žele da preuzmu pošiljke pomoći na sebe kako bi ubrzali procedure i da na licu mjesta sastavljaju specifikaciju robe koja se vozi. Dostavljači humanitarne pomoći, koji satima čekaju na granici u Orašju, tvrde pak da te informacije iz Direkcije nisu točne i da je riječ o očitoj birokratskoj aljkavosti.

Tajnik Crvenog križa Brčko distrikta Denis Šehanović nam je kazao da kamioni sa robom koja se vozi u Brčko distrikt imaju ovjerene darovnice da idu u Crveni križ Brčko distrikta i da imaju specifikaciju robe, te da mu nije jasno šta to dodatno traže iz Direkcije. Osobno je otišao na granični prijelaz u Orašje kako bi pomogao procedure prolaska carine za kamione koji idu na naše područje.

I tajnik Crvenog križa Županije posavske je također na granici u Orašju. I on je ponudio da će za sve pošiljke dati potvrdu odredišne lokacije samo da se propuste vozila i zaustavi blokada granice. U Direkciji za indirektno oporezivanje su kategorični da ne mogu ništa učiniti mimo propisane procedure kako bi spriječili zloupotrebe vanredne situacije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.