RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčanska Policija obilježila Europski dan borbe protiv trgovine ljudima

Policija Brčko distrikta BiH i ove godine je obilježila 18. listopad, Europski dan borbe protiv trgovine ljudima, koji je Europska komisija proglasila 2007. godine.

Kako bi javnosti ukazali na veoma raširenu društvenu pojavu trgovine ljudima i podigli razinu svijesti građana o prevenciji i borbi protiv ovog problema, brčanska Policija, u suradnji s Koordinacijskim timom za borbu protiv trgovine ljudima Distrikta i nevladinim organizacijama, danas je obilježila ovaj dan dijeljenjem letaka na brčanskom Trgu mladih.

Prema podacima Policije Brčko distrikta za 2020. godinu evidentirana su dva slučaja kaznenog djela “Trgovina ljudima”, gdje su osobe iskorištavane radi prosjačenja i prisilnog braka, kojima su obuhvaćene dvije maloljetne žrtve, a u oba slučaja Tužiteljstvo Distrikta je podiglo optužnice. U 2021. godini Policija Distrikta je uputila Izvješća Tužiteljstvu za tri slučaja trgovine ljudima, gdje je riječ o iskorištavanju radi prosjačenja, a u kojima je obuhvaćeno šest maloljetnih žrtava.

Glasnogovornica Policije Dževida Hukičević je istaknula kako Policija želi podići svijesti građana u prevenciji i borbi protiv ove pojave te su, sukladno tome u međunarodnoj kampanji u okviru EUROPOL-a pod nazivom „Reci ne“ ostvarili suradnju s drugim policijskim agencijama iz zemalja BiH, Republike Slovenije, Republike Hrvatske, Republike Srbije, Republike Sjeverne Makedonije, Crne Gore.

„Kampanja ima za cilj međunarodnu saradnju u zajedničkoj borbi protiv seksualnog iskorištavanja djece na internetu, kao vida vrbovanja radi trgovine ljudima, pa istražitelji kroz formalne i neformalne vidove zajedničkog rada razmjenjuju dobre prakse i iskustva, te kroz zajedničku obuku pružaju prekograničnu pomoć u istragama slučajeva seksualnog zlostavljanja u kojima dijete i počinitelj dolaze iz dvije različite zemlje“, kazala je Hukičević.

U suradnji s policijama zemalja Zapadnog Balkana, EUROPOL-a i MUP-a R. Slovenije, brčanska Policija je sudjelovala u pripremi promotivnog videa koji prikazuje jednu od mogućih opasnosti koje vode ka zlostavljanju djece. Video je dio šire EUROPOL-ove kampanje pod nazivom “Reci ne”, a poveznica videa je postavljena i na službenoj mrežnoj stranici Policije Brčko distrikta BiH.

Policija Distrikta i ovom prilikom je pozvala građane da, ukoliko imaju bilo kakve informacije, a odnose se na trgovinu ljudima, da ih dojave Policiji pozivom na broj telefona 122.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Uhapšen devetnaestogodišnjak zbog proizvodnje i prodaje opojnih droga

Radio Brčko

Brčko: Europski dan borbe protiv trgovine ljudima obilježila i Policija Distrikta

Gorana Antić

Policija BD BiH nije obezbjeđivala utakmicu između NK Trešnjevka i NK Mladost Gornje Živinice

Radio Brčko