RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčanski advokati i dalje u štrajku zbog fiskalizacije

Zakon o fiskalizaciji na području Distrikta, u potpunosti i bez izuzetaka, mora biti primijenjen. Ovakav stav zvanične vlasti, odnosno dosljedna primjena usvojenog zakona, razrješava i poziciju brčanskih advokata, koji su obustavili rad, te na taj način, ukazujući na potrebu da budu izuzeti iz cijelog procesa.

Milenko Marijanović

„S obzirom da je bilo razgovora da budemo izuzeti iz fiskalizacije, ovakav stav nas primorava da nastavimo obustavu rada, jer time želimo zaštititi nezavisnost advokature, te spriječiti diskriminaciju kojoj smo izloženi, s obzirom da nigdje u Evropi, što uključuje i 1.200. kolega u BiH, advokati zakonom nisu obuhvaćeni, odnosno izuzeti su iz sistema fiskalizacije“, rekao je u ime 34 brčanska advokata, Milenko Marjanović.

Ugroženost nezavisnosti advokature, prema riječima Marjanovića, ogleda se prije svega, u kršenju načela privatnosti između klijenta i advokata. Jer uvidom inspektora u predmet, ta privatnost je najdirektnije ugrožena. Osim toga, smatraju advokati, inspektori, zbog „raznoraznih razloga“, mogu dobiti direktivu od svojih nadređenih, da izdaju nalog o zatvaranju advokatske kancelarije.

„Ovo posebno može biti problematično, jer podsjećam da advokati saglasnost za svoj rad, licencu, pa i njeno oduzimanje, odnosno naredbu za zatvaranje kancelarije, mogu dobiti samo od entitetskih advokatskih komora, koje su im dozvole za rad i izdale. Stoga i nadalje ostajemo u štrajku, u čemu nas podržavaju i naše komore, unatoč činjenici da je rad brčanskih sudova gotovo blokiran, jer je trenutno zaustavljeno oko 800 sudskih predmeta“, naglasio je Marjanović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Све спремно, фискализације може почети 8. марта

Radio Brčko

FBiH: Doktorima medicine i stomatologije uvećani koeficijenti

Radio Brčko

Iz Poreske uprave apeluju na privredne subjekte da što prije nabave fiskalne uređaje

Sanita Jerković Ibrahimović