RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Privredni subjekti imaju još sedam dana da se fiskalizuju, nakon toga rigorozne kazne

Poreska uprava Brčko distrikta će, od prvog septembra, krenuti u detaljnu kontrolu svih  poreskih obveznika u Brčko distriktu koji trebaju biti u sistemu fiskalizacije, te će svi oni koji bi po zakonu trebali biti fiskalizovani, a nisu to uradili do tog roka biti kažnjeni visokim novčanim kaznama kao i zatvaranjem objekta do trideset dana.

Kazne se kreću u rasponu od 500 do 15. 000 KM i zavise od vrste poslovnog subjekta.

Nažalost prema riječima Davora Ninića šefa Finansijske inspekcije u Poreskoj upravi “već sada je izvijesno da značajan broj privrednih subjekata neće uspjeti u narednih  sedam dana koliko iznosi posljednji rok započeti proces inicijalne fiskalizacije tako da će se prema njima primijeniti represivne kaznene mjere u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji”.

Ninić je pozvao i potrošače da steknu naviku da traže račun za svaki kupljeni proizvod  ili uslugu jer osim mijenjanja navika kupovine to je predviđeno i zakonom. Tržišna inspekcija će vršiti kontrolu kako izdavanja tako i uzimanja računa od strane kupaca te će i kupci koji ne budu imali račun a nalaze se 20 metara od prodajnoj objekta koji je račun izdao ili trebao izdati biti kažnjeni sa 50 KM.

Kontrolu sprovedbe zakona o ziskalnizaciji na području Brčko distrikta će vršiti Finansijska i Tržišna inspekcija Brčko distrikta

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Све спремно, фискализације може почети 8. марта

Radio Brčko

Iz Poreske uprave apeluju na privredne subjekte da što prije nabave fiskalne uređaje

Sanita Jerković Ibrahimović

Брчко: Објављена листа корисника за санацију штета у привредним субјектима

Radio Brčko