RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčanski “Granaš” na najvišem planinskom masivu Himalaja

U petak 09.11.2018. godine zastava PD “Granaš” iz Brčko distrikta zavijorila se i na najvišem planinskom masivu Himalaja, vrhu Island Peak (Imja Tse) na nadmorskoj visini od 6.189 metara.

Uspon i organizaciju ekspedicije vodila je ekipa “Extreme Summit Team” iz Beograda. Vrh Island Peak je novi rekord “Granaša”, ali i svojevrsni rekord planinarskih društava iz šire okoline.

Na vrh je stigao Franjo Tufekčić, dok se Mirko Zečević – Tadić, invalid sa amputiranom nogom “zaustavio” na visini od 5.900 metara.

Valja napomenuti da je godina bila izuzetna za planinarsko društvo “Granaš” jer su od samog početka ove godine ispenjani vrhovi: Huayna Potosí (Ande) 6.088 m n/v,

Pico Austria (Cordillera Real, Ande) 5.320 m n/v, Nevado Mateo 5.150 m n/v

Takođe, ove godine zastava “Granaša” nakon uspješno ispenjanog vrha, zavijorila je i na krovu Europe, vrhu Elbrus na 5.642 m n/v

Pored svih nabrojanih vrhova, “Granaši” su ispenjali i ferate na Dolomitima, ali i nezaobilazni vrh Uhuru Peak – Kilimanjaro koji je ispenjan prije dvije godine.

Povratak vrhunskih planinara PD “Granaš” očekuje se u petak 16.11. 2018. u večernjim satima.

Pokrovitelj ekspedicije na Himalayi za članove PD “Granaš” bila je Vlada Brčko distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Tročlana ekipa „Granaša“ u pohodu na Ararat, najviši planinski vrh Turske

Radio Brčko

U Brčkom održan okrugli stol na temu jačanja dijaloga ratnih vojnih veterana u BiH

Radio Brčko

Brčko: “Kolona sjećanja na žrtvu Vukovara” jutros krenula prema Vukovaru

Gorana Antić