Brčko

Brčanski pčelari žele što prije zaboraviti ovu godinu

Pripremajući pčelinjake za predstojeću zimsku sezonu brčanski pčelari žele što prije zaboraviti ovu godinu jer meda nije bilo, a i podsticaji poljoprivredne proizvodnje još uvijek nisu isplaćeni.

“Pčelarska godina se završava u augustu mjesecu i tada započinju aktivnosti na pripremi pčelinjaka za vrijeme kada pčele miruju. Ovo je vrijeme kada se pčele liječe od varoe i kada pčelari moraju dodatnom prehranom potpomoći njihovo preživljavanje s obzirom da je ova godina bila veoma loša”, ističe Nikola Kerezović, predsjednik Udruženja pčelara „Matica“.

Osim loše godine sa veoma malo meda po jednoj košnici, brčanskim pčelarima na ruku ne ide ni to što je vrijeme da se pčelinjaci spremaju za zimsku sezonu, a podsticaji poljoprivredne proizvodnje kasne i još uvijek nisu isplaćeni za ovu godinu.

U Brčko distriktu je registrovano oko 200 pčelara sa oko 11 hiljada košnica koje se nalaze u sistemu podsticaja dok je značajan broj i onih koji se pčelarstvom bave iz hobija i nisu korisnici podsticajnih sredstava.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button